Azijske burze blago porasle, a trguje se jako oprezno

Pixabay

Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica blago porasle, a trguje se oprezno zbog jučerašnjeg oštrog pada Wall Streeta, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump prekinuo pregovore o novim poticajnim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u dva tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,3 i 1,1 posto. Na kineskim se burzama zbog praznika ne radi.

Na tržištima vlada oprez jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale više od 1 posto, nakon neočekivane Trumpove poruke da prekida pregovore o novom paketu fiskalne pomoći gospodarstvu.



“Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobijedim glasovat ćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmjeren na američke radnike i mala poduzeća”, objavio je na Twitteru Trump, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu Nancy Pelosi da ne pregovara u dobroj vjeri.

Pregovori o novim poticajima trajali su dva mjeseca, s obzirom da su demokratski zastupnici u Kongresu predlagali paket vrijedan 2.200 milijardi dolara, a Bijela kuća 1.500 milijardi.

Posljednjih tjedana tržišta je podržavala upravo nada u novi paket poticajnih mjera, s obzirom da je većina mjera iz prvog paketa poticaja istekla, a da je oporavak gospodarstva od koronakrize izgubio na zamahu.

No, azijske ulagače to nije toliko uznemirilo kao američke. Analitičari kažu da će novi poticaji biti dogovoreni prije ili kasnije.

“Postoji nekoliko načina da se odobre poticaji, no niti jedan od njih nije u igri prije predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom. Ipak, oba konkurenta u tim izborima obećali su nove mjere, pa će ih biti na ovaj ili onaj način. Samo moramo pričekati”, kaže Rob Carnell, ekonomist u ING-u.

Komentari