Avioprijevoznici očekuju još gore stanje putničkog prometa u ovoj godini

profimedia

Zrakoplovni prijevoznici izmijenili su u četvrtak ionako sumornu prognozu putničkog prometa u Europi u ovoj godini zbog kontinuiranih ograničenja putovanja i straha od novog vala Covida-19 koji prigušuju mogućnost oporavka sektora.

Broj putnika u europskom zračnom prometu smanjit će se ove godine 60 posto, procjenjuju u Međunarodnom udruženju za zračni promet (IATA).

To će dovesti u opasnost oko sedam milijuna radnih mjesta u zrakoplovnom i turističkom sektoru, dodaju.

U lipnju IATA je procijenila da će potražnja za zračnim prijevozom putnika u Europi ove godine pasti više od 50 posto, što će utjecati na šest do sedam milijuna radnih mjesta.


Upozorenje Međunarodnog udruženja za zračni promet (IATA) vremenski se poklopilo s razmatranjima europskih država o uvođenju novih ograničenja kako bi se izolirala nova žarišta virusa. Neke su zemlje već poduzele konkretne korake.

Europski letovi i putnički promet porasli su proteklih tjedana, no oporavak je i dalje slabiji no što su zrakoplovni prijevoznici očekivali u ključnoj ljetnoj sezoni.

Ponovno uvođenje karantene u Velikoj Britaniji u srpnju za građane koji se vraćaju iz Španjolske nanijelo je težak i simboličan udarac nadama o ljetnom oporavku. Otada je nova ograničenja uveo niz zemalja, uključujući Norvešku.

Velika Britanija ponovno je uvela karantenu i za građane koji se vraćaju iz Belgije a najavila je da bi istu mjeru mogla uvesti i za putnike-povratnike iz Francuske. Jučer je u Francuskoj zabilježeno najviše novih slučajeva Covida-19 otkada su ublažene mjere suzbijanja zaraze.

Komentari