APN obradila sve zahtjeve, završen šesti krug prijava, novi poziv 2022. godine

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obradila je sve zaprimljene zahtjeve za subvencionirane kredite u zadnjem, šestom krugu prijava.

Ukupno je zaprimljeno 4.739 zahtjeva, odobreno njih 4.464, dok je za 236 zatražena dopuna, objavljeno je na mrežnim stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U objavi se navodi kako je za devet zahtjeva odbijeno, a 30 podnositelja je odustalo od zahtjeva. Novi poziv APN-a “u planu je sljedeće godine, otprilike u isto ovo vrijeme”.

Podsjetimo, prosječan mjesečni anuitet APN-ovog kredita je 380 eura, a subvencija je oko 127 eura.


Prosječan iznos subvencioniranog kredita je 75 tisuća eura

Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u šestom po redu natječaju započelo je 29. ožujka, a zaključeno je 14. svibnja.

Prosječan iznos subvencioniranog kredita iznosi 75 tisuća eura s prosječnim rokom otplate 22 godine. Prema podacima resornog ministarstva, prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine.

Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 2,17 posto, dok je nominalna kamatna stopa 2,08 posto godišnje.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine podsjećaju da je subvencioniranje stambenih kredita program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Najveće subvencije za najnerazvijenija područja

Program se provodi od 2017. godine, a pozivi se u pravilu raspisuju jednom godišnje.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Iz resornog ministarstva nadalje podsjećaju da je subvencioniranje stambenih kredita ujedno i demografska mjera jer se za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija produžuje za dodatne dvije godine. Također, subvencija se produžuje za dodatnu godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencije nije starije od 18 godina.

Inače, od početka provođenja do sada ukupno je odobreno 22.010 subvencija, za što je iz državnog proračuna isplaćeno oko 430 milijuna kuna.

Komentari