Američko gospodarstvo u trećem tromjesečju još uvijek ispod pretkrizne razine

Američko gospodarstvo stabiliziralo se u trećem tromjesečju nakon teškog udarca koji mu je zadala pandemija koronavirusa, ali je još uvijek 3,4 posto ispod pretkrizne razine, izvijestilo je u utorak ministarstvo trgovine.

Američki BDP pao je u trećem tromjesečju 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prethodnom tromjesečju potonuo je devet posto, najviše otkada je ministarstvo počelo objavljivati podatke, pokazuje izvješće.

U odnosu na prethodna tri mjeseca najveće svjetsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 7,5 posto.

Ministarstvo u prvi plan stavlja anualiziranu stopu rasta, od 33,4 posto u trećem tromjesečju, prema najnovijim procjenama, koja obuhvaća 12-mjesečno razdoblje zaključno s rujnom a temelji se na tromjesečnoj stopi rasta.



U drugom tromjesečju gospodarstvo je prema anualiziranoj stopi palo 33,1 posto.

Anualizirane stope rasta koriste se samo u SAD-u, Japanu i Kanadi. To su stope po kojima bi BDP porastao ili pao u godinu dana (četiri tromjesečja) kada bi u svakom tromjesečju rastao ili padao po istoj stopi po kojoj se povećao u tom tromjesečju u usporedbi s prethodnim.

“Rast BDP-a u trećem tromjesečju odražava kontinuirana nastojanja da se ponovo otvore kompanije i nastave aktivnosti odgođene ili ograničene zbog covida 19”, napominju u ministarstvu.

Ističu i da je gospodarska aktivnost još uvijek 3,4 posto ispod razine posljednjeg prošlogodišnjeg tromjesečja, prije izbijanja pandemije.

Među glavnim osloncima gospodarstva izdvajaju veću osobnu potrošnju i ulaganja kompanija u zalihe i opremu. Građani su više trošili na usluge zdravstvene zaštite, dostave hrane i smještaja, te na kupnju odjeće obuće, motornih vozila i dijelova.

Kompanije u maloprodajnom sektoru povećale su pak ulaganja u zalihe a više su ulagale i u transportnu opremu.

Porastao je i izvoz, posebno automobila, motora i dijelova, te kapitalnih dobara, napominju.

Komentari