Američko gospodarstvo palo u 2020. za 3,5 posto

profimedia

Američko gospodarstvo palo je u pandemijskoj 2020. godini najsnažnije od Drugog svjetskog rata, odražavajući pad osobne potrošnje, izvoza i ulaganja kompanija u opremu u pandemiji koronavirusa, pokazuju službene procjene.

Američki realni bruto domaći proizvod (BDP) pao je u 2020. godini 3,5 posto, najsnažnije od 1946. godine i prvi puta od velike globalne krize koja je harala od 2007. do 2009. godine, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo trgovine u prvoj procjeni.

U 2019. porastao je 2,2 posto.

Pad realnog BDP-a u 2020. godini odražava, među ostalim, pad osobne potrošnje, izvoza i ulaganja kompanija u opremu, te smanjenu potrošnju saveznih država i tijela lokalne uprave, navodi se u priopćenju.



Posustajanje na kraju godine

U četvrtom prošlogodišnjem kvartalu američko gospodarstvo palo je za 2,5 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, nakon 2,8-postotnog pada u razdoblju od srpnja do rujna, pokazuju podaci ministarstva.

Na tromjesečnoj razini realni BDP porastao je u četvrtom lanjskom kvartalu jedan posto. U razdoblju od srpnja do rujna uvećan je 7,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Prema anualiziranoj pak stopi, koju koriste samo SAD, Kanada i Japan, BDP je u četvrtom kvartalu porastao četiri posto, nakon 33,4-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca, pokazuju podaci ministarstva.

Anualizirana stopa rasta BDP-a pokazuje po kojoj bi stopi BDP porastao u godinu dana kada bi u svakom tromjesečju rastao istim tempom kao u posljednja tri mjeseca.

Komentari