Američki Demokrati žele ‘strukturno razdvojiti’ Amazon, Apple, Facebook i Google: Te tvrtke previše vrijede i stvaraju monopol na tržištu

Pixabay

Amazon, Apple, Facebook i Google zloupotrebljavaju svoju monopolističku poziciju, zaključili su članovi Zastupničkog doma američkog Kongresa, zatraživši restrukturiranje tehnoloških divova.

Zaključak je objavljen u izvješću na 449 stranica koje je rezultat regulatorne istrage odbora za pravosuđe a uključuje i zapisnik burnih saslušanja izvršnih direktora četiri najveće svjetske tehnološke kompanije.

“Pojednostavljeno rečeno, nekoć neugledne kompanije, autsajderske mlade inovativne tvrtke koje su dovele u pitanje status quo izrasle su u monopole kakve smo zadnji put vidjeli u doba naftnih baruna i željezničkih tajkuna“, stoji u izvješću.

“Te kompanije obično diktiraju uvjete na tržištu i istodobno se na njemu natječu – takva im pozicija omogućuje da drugima propišu određeni skup pravila dok one igraju po svome, odnosno kreiraju vlastitu, gotovo privatnu kvazi regulativu, u kojoj račune polažu same sebi i nikome drugome”, dodaje se.



Zakonodavci tvrde da dominacija četiri tvrtke nagriza poduzetništvo, degradira privatnost na mreži i potkopava novinarstvo i naglašavaju „hitnu potrebu za zakonodavnim djelovanjem i reformama“.

Njihove preporuke uključuju strukturno razdvajanje tvrtki kako ne bi išle na ruku jedna drugoj i time potencijalno gušile konkurenciju. Predlažu i prepreke koje bi im otežale kupnju novoosnovanih poduzeća i jačanje saveznih regulatornih agencija.

Zatražene su i temeljite izmjene zakona o tržišnom natjecanju.

Prijedloge su iznijeli demokrati a moraju ih odobriti obje stranke da bi ušle u proceduru za usvajanje.

Amazon, Google, Facebook i Apple spadaju među kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom u svijetu. Ukupno vrijede više od 5.000 milijardi dolara, podsjeća dpa.

Komentari