Aladrović: Povećat ćemo transparentnost i smanjiti rizik od siromaštva

Josip Aladrović/Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović tvrdi da će predložena reforma socijalne skrbi smanjiti rizik od siromaštva i povećati dostupnost i transparentnost usluga, dok se predstavnici struke protive gotovo svim ključnim promjenama.

– Niz godina nije bilo značajnije reforme sustava i ulaganja u njegovo poboljšanje za više od 300.000 korisnika sustava socijalne skrbi diljem Hrvatske, poručio je Aladrović na sjednici Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika.

Plan je da se reformom kroz sedam zakona u iduće dvije godine uloži dodatnih 1,2 milijarde kuna, a kroz tri nacionalna plana 7,1 milijardi kuna godišnje u razdoblju do 2027. godine. “Kroz reformu i ulaganja fokusiramo se na korisnike – ovo radimo zbog njih, ističe Aladrović.

No, predložena socijalna reforma doživjela je niz kritika stručnih udruga koje tvrde da je opasna za sustav i da će imati dugoročne štetne posljedice.



Predstavnici svih pet komora iz sustava socijalne skrbi najavljuju da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti, od ustavnih tužbi do međunarodnog suda, kako bi se usprotivili prijedlogu sedam zakona, koje je struka u javnom savjetovanju “pokopala s više od 2400 komentara i kritika”.

Najspornija im je centralizacija sustava socijalne skrbi jer se “ne prepoznaje jakost centara koji rade u lokalnoj zajednici”, te tvrde da se radi o faktičnom gašenju komora, unatoč formulaciji da su one neovisna tijela.

E- savjetovanje je završeno početkom ovoga mjeseca, a početkom prosinca paket zakona trebao bi ući u proceduru donošenja.

Predviđa se rasterećenje stručnjaka u sustavu socijalne skrbi

Aladrović pak kaže kako idućih mjeseci u nastavku zakonodavne procedure kroz dva saborska čitanja slijede daljnji razgovori i savjetovanje sa svim zainteresiranim stranama, kako bi se uvažili svi kvalitetni i konstruktivni komentari i prijedlozi.

Socijalnom reformom rasteretit će se stručnjaci koji rade u sustavu socijalne skrbi – kroz nova zapošljavanja, smanjenje javnih ovlasti i reorganizaciju, što će omogućiti više vremena za pružanje standardiziranih i ujednačenijih usluga krajnjim korisnicima.

Tako će se, nastavno na 200 novih stručnjaka od travnja ove godine, kroz tri godine zaposliti dodatnih 326 stručnjaka, što je povećanje broja stručnjaka za 30 posto, najavljuje ministar.

Uz smanjenje javnih ovlasti stručnjaka socijalne skrbi, oni će se dodatno rasteretiti kroz osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, koji će preuzeti dio administrativnih poslova.

Osim postojećih usluga uvode se i neke nove, poput socijalnog mentorstva, sveobuhvatne procjene i planiranja te psihosocijalnog tretmana zbog prevencije nasilja u obitelji.

Dodatno je naglašeno kako će kroz Zakon o udomiteljstvu Vlada uložiti dodatnih 86,3 milijuna kuna na godišnjoj razini. Značajno će se povećati naknade za pružatelje udomiteljskih usluga, između 15 i 60 posto, te povećati opskrbnine za djecu, koje nisu podizane od 2007. godine, iako su troškovi života značajno rasli.

Također, ulaganjima u Zakon o socijalnoj skrbi, smanjiti će se rizik od siromaštva kroz povećanje osnovice za izračun Zakona o minimalnim naknadama i kroz veće naknade za osobne potrebe korisnika smještaja.

Očekuju se i uštede zahvaljujući objedinjenoj javnoj nabavi za sve centre, a sadašnji centri za socijalnu skrb i dalje će svakodnevno komunicirati s korisnicima u lokalnim zajednicama, kojima će pružati potrebne usluge.

Komentari