`Žuti prsluci´ najavili povratak na ulice. Načelnik pariške policije zabranio okupljanje u nekoliko dijelova Pariza

Pixabay

“Žuti prsluci” vraćaju se u subotu na ulice, gdje nakon ljetne stanke najavljuju niz akcija i skupova u Parizu i u nekim većim francuskim gradovima.

Gotovo dvije godine nakon nastanka ovog pokreta skupovi su najavljeni diljem zemlje (Marseille, Toulouse, Lyon, Lille, Nantes, Nice, Bordeaux i Strasbourg) i u prijestolnici.

U Parizu će se prosvjednici okupiti na Elizejskim poljanama, na Burzovnom trgu, Trgu Wagram i Trgu svetog Petra, pokraj Bazilike Svetog Srca na Montmartreu.

“S obzirom na mogućnost remećenja javnog reda”, načelnik pariške policije Didier Lallement zabranio je “bilo kakvo okupljanje pripadnika ‘žutih prsluka’ u nekoliko dijelova Pariza (Elizejske poljane, Narodna skupština, Hotel Matignon i dr.) od petka u 18.00 sati do subote u ponoć.



Ujedno je zabranio dva skupa koja su se trebala održati na Elizejskim poljanama.

Iz policijskog izvora se doznaje da se u Parizu očekuje 4.000 do 5.000 prosvjednika, među kojima je 1000 potencijalnih nasilnika.

Oko 2.300 ljudi je reklo da žele sudjelovati na skupu na Elizejskim poljanama, a 7.000 je pokazalo zanimanje za skup, piše na Facebook stranici događaja.

Jerome Rodrigues, čelnik pokreta, pozvao je na društvenim mrežama na “potpun građanski neposluh”.

“Pozivam vas da toga dana ne pokazujete svoje osobne iskaznice, pa ni ako budete zbog toga morali ići u policijsku stanicu radi provjere identiteta i ondje provesti 4 sata”, dodao je.

“Žuti prsluci”, građanski pokret nastao 17. studenog 2018., pokret je protiv elita koji se bori za pravedniji porezni i socijalni sustav. Sada uzima novi zalet nakon prve godine prosvjeda kada je zapalio Francusku blokirajući prometnice i sukobljujući se s policijom.

Komentari