Zrakoplov pretvoren u odjel intenzivne njege prebacio pacijente iz Italije u Njemačku

Njemačka je danas iz talijanskog grada Bergama, jednog od najgore pogođenih u Italiji, prebacila šest pacijenata zaraženih koronavirusom na liječenje u Köln. Po njih je poslan posebni medicinski zrakoplov Airbus A310 njemačkih oružanih snaga pretvoren u odjel intenzivne njege.

Europska solidarnost, nakon što je na početku epidemiološke krize i sama bila u krizi, uz jednostrane odluke o zatvaranju granica te nevoljkosti nekih država da Italiji pošalju dodatnu zaštitnu opremu, što ponovno dokazuje da kad se dogodi kriza, bilo da je riječ o ovoj zdravstvenoj, prije o migrantskoj ili pak ekonomskoj, svaka nacionalna država prvenstveno vodi brigu o sebi. No nakon tog prvog impulsa, većina država je ipak pružila pomoć drugima koji se nalaze u još težoj situaciji, piše Večernji list.

Izniman primjer je sama Italija, koja je Zagrebu poslala pomoć nakon potresa. Sada Njemačka preuzima dio pacijenata iz pretrpanih bolnica u Bergamu čiji su kapaciteti odavno popunjeni, uz kritike domaće javnosti da je to trebala učiniti i ranije. Prva dva pacijenata su u njemački grad Leipzig stigli 24. ožujka, a današnjih šestero će liječenja nastaviti u Kölnu.Komentari