Zrak u Melbourneu zbog požara ‘jedan od najzagađenijih’ na svijetu

facebook

Kvaliteta zraka u drugom po veličini gradu u Australiji Melbourneu i drugim dijelovima Victorije u utorak je među najlošijima na svijetu zbog dima od požara na sjeveru i istoku zemlje, rekle su vlasti.

Građani Melbournea probudili su se drugi dan zaredom u utorak u gradu s “opasnom” kvalitetom zraka, a do popodneva grad je imao najzagađeniji zrak na svijetu, po svjetskoj bazi podataka IQ Air Visual.

“Tijekom noći Melbourne je imao najzagađeniji zrak na svijetu”, rekao je viktorijski ministar zdravstva Brett Sutton.

“Ti su uvjeti očigledni kad je temperatura niža i kad se čestice mogu taložiti nisko na tlu”, objasnio je.


Zbog dima odgođene su kvalifikacije za Australian Open u utorak ujutro i obustavljeni treninzi manje od tjedan dana uoči otvaranja prvoga teniskoga grand slam turnira godine.

Gust pojas dima proteže se od požarom zahvaćenoga East Gippslanda do Geelonga kroz melburnsko gradsko središte i predgrađa. Građanima je savjetovano da ostanu u svojim domovima.

Sutton je rekao da opasnost prijeti čak i zdravim ljudima dok je tako opasna razina kvalitete zraka.

Dean Stewart, viši prognostičar Meteorološkog zavoda, rekao je novinarima da će jugozapadni vjetrovi u srijedu početi podizati dim.

U utorak ujutro još uvijek je gorjelo 16 požara u Victoriji, no ni jedan od njih nije bio na razini izvanrednog stanja. Oko 1,4 milijuna hektara zemlje već je izgorjelo u Victoriji i četvero ljudi je poginulo, prema državnoj upravi za požare (CFA).

Kanadski i američki vatrogasci pomažu u Australiji

Kanadski i američki vatrogasci pomažu u viktorijskom planinskom području. Elitni tim američkih šumskih vatrogasaca priključio se viktorijskim gasiteljima (FFMV) u borbi protiv megapožara.

Chris Hardman, šef FFMV-a, tvitao je u utorak da jedna od američkih ekipa ruši stabla koja bi mogla biti opasna kad se zapale.

“Također patroliraju i raščišćavaju, osjećaju se kao kod kuće sa svojim kolegama iz FFMV-a”, napisao je u tvitu Hardman.

U New South Walesu još uvijek gori više od 100 požara, no svi osim dva su na najnižoj razini opasnosti. Prijeko potrebna kiša očekuje se širom države od utorka popodne.

U stotinama požara širom Australije uništeno je više od 11.8 milijuna hektara zemlje te je poginulo najmanje 28 ljudi. U požarima su uginule stotine milijuna životinja.

Komentari