Znanstveni savjet britanske vlade dao loše prognoze: Učinak cjepiva vjerojatno s vremenom slabi

Ilustracija Foto: Twitter

Savjetodavna skupina britanske vlade danas je izdala dokument s vijestima koje se mnogima nisu svidjele. Naime, rekli su da učinak cjepiva vjerojatno s vremenom slabi, a to uključuje je i one najteže oblike.

Njihove riječi

Dokument naslovljen “Koliko dugo će cjepiva štititi od covida?”, sastavili su istaknuti virolozi i epidemiolozi iz više ustanova: Kraljevskog koledža iz Londona (Imperial College London), Sveučilišta Bimingham te Zavoda za javno zdravlje England (Public Health England).

Evo što su poručili Britanci u tom dokumentu: “Velika je vjerojatno da s vremenom oslabi imunitet na SARS-CoV2 stvoren cjepivom, pa i za potencijalno teški oblik bolesti (no vjerojatno u manjoj mjeri)”, zaključci su iz dokumenta koji razmatra SAGE (Znanstvena savjetodavna skupina za izvanredna stanja, Scientific Advisory Group for Emergencies).

“Prema tome vjerojatno je da će se tijekom mnogih idućih godina kampanje cijepljenja protiv SARS-CoV-2 , no sada ne znamo koja će učestalost docjepljivanja biti optimalna da bismo zaštitili ranjive od covida”, kažu znanstvenici.



Britanija je odobrila i koristi cjepiva triju proizvođača: Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech te Moderna.

Komentari