ŽIVOT NA SJEVERU ITALIJE POTPUNO STAO Koronavirus odnio treću žrtvu. Guverner Lombardije rekao da se razmatra izolacija i zatvaranje Milana

Koronavirus otkriven je sredinom tjedna u Italiji, a već danas je preko 130 osoba u toj zemlji zaraženo njime.

Za sada su od posljedica virusa preminule tri osobe.

Treća žrtva preminula je danas, a radi se o ženi koja je bila onkološki pacijent. Već je imala teško zdravstveno stanje, i usto se zarazila koronavirusom.

Tko je nulti pacijent?

Jedna od glavnih nepoznanica je i to tko je nulti pacijent, širitelj virusa. Naime, osoba koja je prva oboljela i zarazila mnoge je 38-godišnjak koji je na intenzivnoj njezi.



Među prvima je zarazio trudnu suprugu i prijatelja.

Vjerovalo se kako je on virus pokupio od prijatelja iz Kine s kojim je bio na večeri prije nekoliko tjedana. Taj prijatelj se vratio u Italiju, na njemu su provedeni testovi i pokazalo se kako on nema koronavirus.

Stoga se sad istražuje je li moguće da ga je prebolio bez simptoma, odnosno da je bio asimptomatski širitelj virusa.

Razmatra se uvođenje cijelog Milana u karantenu

Guverner talijanske regije Lombardije, Attilio Fontana, odlučio je obustaviti sve manifestacije i događaje na javnim, ali i privatnim mjestima radi zaustavljanja širenja koronavirusa. Obustava će uključivati sve kulturne, rekreativne, sportske, ali i vjerske događaje.

U sklopu toga će se zatvoriti i muzeji te drugi kulturni zavodi i mjesta. Isto vrijedi i za crkve i druge vjerske službe, za što su sve biskupije primile naredbu. Regionalni vijećnik Giulio Gallera je za Corriere della Sera rekao da se razmatra i mogućnost da se zatvore i trgovine.

U slučaju da situacija eskalira, mogla bi se poduzeti rigorozne mjere kakve su bile poduzete u kineskom gradu Wuhanu, rekao je u gostovanju na talijanskoj televiziji Rai 3 Attilio Fontana. Dodao je ipak da je uvjeren da do toga neće doći, prenosi Jutarnji list.

Odgođen karneval u Veneciji, zatvaraju se škole u Milanu, otkazane utakmice

Podsjetimo, u Italiji broj osoba zaraženih koronavirusom porastao je na 132, objavio je u nedjelju prvi čovjek agencije za civilnu zaštitu Angelo Borrelli.

Talijanska vlada odlučila je izolirati 11 gradova u kojima su otkriveni zaraženi koronavirusom kako bi ograničila najveće širenje toga virusa na području Europe.

Odluka obuhvaća 10 općina na području Lodija u Lombardiji oko 60 kilometara jugoistočno od Milana te jednu u pokrajini Veneto na širem području Padove.

Gradovi u Lombardiji obuhvaćeni mjerama su Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo i San Fiorano u kojima živi oko 50 tisuća stanovnika, a grad Vo’ u Venetu ima oko 3000 stanovnika.

Izolirane gradove neće se moći napustiti, ni u njih ući i to će osiguravati policijske snage, a prema potrebi i vojska, kazao je talijanski premijer Giuseppe Conte o odluci koju je vlada donijela u subotu a koja će se početi primjenjivati tijekom nedjelje.

Oni koji prekrše odluke bit će suočeni s kaznenim progonom, dodao je.

“Dobro je imati mjere prisile koje će spriječiti ponašanje koje se ne preporučuje kako bi se ograničila zaraza”, kazao je Conte.

Do sada se stanovnicima preporučalo da ne napuštaju područje svojih gradova.

TALIJANSKA VLADA ODLUČILA IZOLIRATI 11 GRADOVA ZBOG KORONAVIRUSA Odgođen karneval u Veneciji, zatvaraju se škole u Milanu, otkazane utakmice

Virus se iz Kine proširio na više od dvadeset zemalja i gotovo na sve kontinente

Koronavirus službenog naziva Covid-19 koji se u prosincu pojavio u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei proširio se iz Kine na više od dvadeset zemalja i teritorija na gotovo svim kontinentima.

EPIDEMIJA Virus se iz Kine proširio na više od dvadeset zemalja i gotovo na sve kontinente

Komentari