ZIMSKI TURIZAM Njemački portal usporedio 120 europskih skijališta, najbolja se nalaze u Alpama

Skijanje/Jurica Galoic/PIXSELL

Njemački turistički portal Travelcircus već pet godina svake zime provodi veliku analizu i usporedbu 120 skijališta u Europi kako bi, između ostaloga, utvrdio koja je najpovoljnija skijaška destinacija.

“Veliki dijelovi Europe pretvaraju se u pravu zimsku zemlju čudesa u hladnijim mjesecima. Planine prekrivene snijegom, očaravajući blještavi krajolici i pogledi koji oduzimaju dah privlače tisuće ljubitelja snijega u više od 3600 skijaških lokacija u Europi svake godine”, navodi Travelcircus u uvodu svojeg istraživanja.

Travelcircus je provjerio i usporedio ponude, uvjete i cijene na 120 najvećih skijaških područja u 30 europskih zemalja.

Najbolja europska skijališta su u Alpama
Prema Travelcircusu, 7 od 11 najboljih skijališta nalazi se u Alpama, a najviše ćete uštedjeti ako na skijanje odete u Makedoniju. Propusnice za skijališta postaju sve skuplje i kreću se od 0.10 do 4.29 eura po kilometru skijaške piste, a najbolji odnos ponude i cijene je u Francuskoj.



Uočene su i velike razlike u cijeni skijanja u zapadnoj i srednjoj s jedne strane i istočnoj Europi s druge.

“Razlika u cijeni između Istoka i Zapada je u ovom slučaju opravdana. Ako platite više, dobit ćete više staza. U Hrvatskoj su, primjerice, skijaške staze u prosjeku dugačke samo šest kilometara. Prosječna staza u Švicarskoj duga je 356 kilometara. Slijede Austrija i Italija s prosječnom dužinom od 259 i 239 kilometara. Francuska sjedi na ledenom tronu s prosječno 438 kilometara skijaških staza”, navodi austrijski list Die Presse o istraživanju portala Travelcircus.

Najjeftinije skijanje možete dobiti u Rumunjskoj i Sjevernoj Makedoniji
Dnevnu cijenu skijanja Travelcircus određuje tako što kombinira cijenu hotela, korištenja skijaške staze i iznajmljivanja skijaške opreme, a po tom kriteriju najpovoljnija su skijališta u Sjevernoj Makedoniji (46 eura dnevno), Kosovu (53 eura), Ukrajini (66 eura), Rumunjskoj (79 eura) i Bugarskoj (82 eura).

Prosječna dnevna cijena skijanja u 120 uspoređenih skijališta pak iznosi 152 eura po osobi, a oko 60 posto tog iznosa odlazi na hotelski smještaj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najjeftinije skijanje možete naći u Straji u Rumunjskoj, gdje je dnevna cijena skijaškog zimovanja tek 40 eura. No, dobit ćete samo 12 kilometara skijaških staza. U pet najjeftinijih skijališta spadaju još dvije lokacije u Sjevernoj Makedoniji (Mavrovo i Popova Šapka) i Ukrajini (Zhar Berkut i Trosytan), s dnevnim cijenama od 46 do 49 eura i sa skijaškim stazama duljine do maksimalno 25 kilometara.

Najbolji odnos cijene i ponuđenoga je u Francuskoj, a slijede skijališta u Švicarskoj, Austriji, Italiji i Španjolskoj. U Francuskoj se po kilometru skijaških staza plaća 0.14 eura, u Švicarskoj i Austriji po 0.23 eura, u Italiji 0.28 eura, a u Španjolskoj 0.43 eura. No, dnevna cijena skijanja u ovim zemljama je mnogo skuplja nego u skijalištima u istočnoj Europi. U Švicarskoj se na skijaški odmor dnevno u prosjeku treba potrošiti 300 eura, a u Austriji 248 eura.

11 najboljih lokacija za skijaški odmor u Europi prema Travelcircusu
Travelcircus je svoje preporuke za 11 najboljih skijališta Europe sastavio vodeći se sljedećim kategorijama: troškovi (za hotel se računao trošak dvokrevetne hotelske sobe u hotelu s četiri zvjezdice za 18. veljače 2022.), duljina skijaške piste, odnos cijene i ponude, odnos između teških, srednjih i laganih pista, broj skijaških listova po kilometru piste i, na kraju svega, koliko je skijalište popularno na Instagramu. U svakoj kategoriji je skijaška lokacija mogla dobiti od 1 do 5 bodova, dakle sveukupno najviše 30.

Tako je najboljom skijaškom lokacijom proglašen Ski Arlberg u Austriji, gdje su dnevni troškovi skijaškog odmora u prosjeku 169 eura. To je nešto više od prosječne cijene u 120 uspoređenih skijališta, a za to se dobiva, piše Travelcircus, “najljepši skijaški odmor u cijeloj Europi”. Za to se ipak treba platiti dnevna skijaška propusnica od 61 eura, što nije baš jeftino.

Na drugom mjestu je Bukovel u Ukrajini, gdje za dan skijanja u prosjeku trebate potrošiti 111 eura. “U srcu slikovitih istočnih Karpata, Bukovel je najveće i najljepše područje zimskih sportova u Ukrajini”, ističe Travelcircus te dodaje da je dnevna skijaška propusnica 36 eura, što je 5 eura niže nego prošle godine.

Matterhorn je najveći hit na Instagramu
Zanimljivo je i da je Bukovel druga skijaška lokacija po tome koliko se pojavljuje na Instagramu, dok je prvi ipak Matterhorn u Italiji, koji je na trećem mjestu najboljih skijaških lokacija po izboru Travelcircusa.

“Matterhorn je jedno od najvećih skijaških područja na svijetu i prostire se širom Italije i Švicarske. S visinom od 1562 do 3899 metara, Matterhorn je ujedno i najviše skijaško područje u Alpama. Zbog jakog variranja cijena, talijanski i švicarski dio skijališta razmatraju se odvojeno jedan od drugog. Dok je talijanski dio oko Breuil-Cervinije i Valtournenchea zauzeo ponosno 3. mjesto, švicarski dio Matterhorna dospio je tek na 23. mjesto zbog znatno viših cijena ove godine”, navodi njemački portal.

Tako skijanje na talijanskoj strani Matterhorna košta dnevno 221 euro (dnevna skijaška propusnica je 53 eura), a na švicarskoj strani čak 347 eura.

Poljsko skijalište u top 11, cijene debelo ispod europskog prosjeka
Četvrta je Madonna di Campiglio u Italiji (dnevna cijena skijaškog odmora po osobi je u prosjeku 194 eura), peta Ruka u Finskoj (147 eura), a šesta Les Porte du Soleil u Švicarskoj (186 eura).

Do desetog mjesta slijede švedski Are (146 eura dnevno za dan skijaškog odmora), francuski 4 Vallées (339 eura) i Via Lattea (141 euro) te francuska strana Les Porte du Soleil (220 eura).

Na jedanaestom mjestu je poljsko skijalište Zieleniec, gdje su dnevni troškovi tek 68.5 eura, 55 posto ispod europskog prosjeka.

“Sa samo 21 kilometrom staza, skijaško područje u zapadnoj Šleziji drugo je najmanje u našem popisu top 11, ali je i drugo po veličini u Poljskoj. Zimski odmor u Zieliecu posebno je vrijedan za početnike i napredne skijaše”, smatra portal Travelcircus.

Komentari