Žigmanov ponovno predsjednik DSHV-a, bio je jedini kandidat

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na izbornoj skupštini Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini odlučeno je da Tomislav Žigmanov ostaje na čelu te stranke. On je najavio da će ustrajati da se hrvatskoj manjini osiguraju zajamčeni mandati u predstavničkim i državnim tijelima Srbije.

Treba istaknuti kako je Žigmanov bio jedini kandidat za predsjednika stranke. Podržalo ga je 135 od 144 izaslanika DSHV-a iz Vojvodine.

U svojoj programskoj platformi pod nazivom “Za dostojanstvo i ravnopravnost Hrvata u Srbiji”, napisao je da “će se nastaviti zalagati za njihovo pravo na sudjelovanje u procesima donošenja odluka, što podrazumijeva uvođenje instituta zajamčenih mandata u predstavničkim tijelima Srbije, na svim razinama vlasti”.

U svom izlaganju je podsjetio da domicilna država prema hrvatskoj manjini ne ispunjava obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta, prije svega u Skupštini Srbije.Žigmanov je rekao da će se nastaviti boriti za jednake mogućnosti sudjelovanja u javnom životu, obrazovanju, kulturi, informiranju i službenoj uporabi hrvatskog jezika te zapošljavanja u državnim i javnim institucijama.

Odlična suradnja s hrvatskim čelnicima te predsjednikom Srbije

Dodao je kako je i pored brojnih otvorenih problema vodstvo DSHV-a uspjelo ostvariti znatna postignuća – ušlo se u posjed rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, dobiven je prostor za hrvatske udruge u Beogradu, otvoren Lektorat za hrvatski jezik u Novome Sadu, počela se graditi Hrvatska kuća u Subotici.

Rekao je kako je to postignuto zahvaljujući suradnji prije svega s hrvatskom Vladom, odnosno s premijerom Andrejom Plenkovićem, hrvatskim županijama te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na skupštini su, među ostalim, bili nazočni i potpredsjednici Hrvatske demokratske zajednice – Željka Bušić, koja je bila i izaslanica Andreja Plenkovića te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

“Materijalna potpora matične domovine je važna, no presudno je da se Hrvatima u Srbiji pruži politička potpora, u kojoj će se jasno stati iza njihovih interesa”, rekao je Anušić, i pružio potporu vodstvu DSHV-u.

Tomislav Žigmanov treći je predsjednik DSHV-a od utemeljenja stranke. Prvi mandat predsjednika preuzeo je listopadu 2015. od dotadašnjeg lidera Petra Kuntića.

Inače, DSHV je osnovan 15. srpnja 1990. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Subotici kao politička stranka “u kojoj se oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini radi ostvarivanja političkih, kulturnih, gospodarskih i drugih ciljeva”.

Komentari