Žene iz zatvorskih kampova Sjeverne Koreje: Mučili su nas i silovali čuvari i policajci

Žene u Sjevernoj Koreji koje se nalaze u zatvorskim kampovima izložene su mučenjima, silovanjima i drugim oblicima ‘višestrukog i ozbiljnog’ nasilja od strane čuvara i policajaca, stoji u izvještaju o ljudskim pravima koji je danas objavio UN.

Izvještaj pod nazivom ‘Još uvijek osjećam bol’ sadrži svjedočenja više od 100 žena koje su zatvorene u razdoblju od 2009. do 2019. godine nakon što nisu uspjele napustiti zemlju, piše Reuters. Intervjui su napravljeni nakon njihovog puštanja i bijega u Južnu Koreju, a u njima se nalaze svjedočanstva o uskraćivanju hrane, sna, dnevnog svjetla i svježeg zraka u zatvoreničkim kampovima i kampovima za detenciju.

Zatvorenice su bile mučene, silovane i prisiljavane na abortus

Mnogo intervjuiranih reklo je kako su bile mučene, prisiljavanje na abortus i silovane. Sve žene koje su intervjuirane u konačnici su uspjele pobjeći u Južnu Koreju.

“Nisam spavala ni radila jer nisam željela da me tuku. Bilo je mučno do te mjere da sam čak pokušala i samoubojstvo”, rekla je jedna žena. Druga žena prisjetila se jedne od prvih noći u kampu za detenciju 2010. godine kad je silovao jedan čuvar.



“Prijetio mi je da ću biti ponižena ako ga odbije. Čak mi je i rekao da mi može pomoći da ranije budem puštena ako budem slušala što govori”, rekla je.

Daniel Collinge iz UN-a, koji je jedan od suautora izvještaja rekao je kako je cilj projekta bio stvaranje pritiska na Pyongyang da popravi situaciju.

Sjeverna Koreja nije reagirala na izvještaj

Sjeverna Koreja nije reagirala na izvještaj, no ranije je kritike na račun stanja ljudskih prava u ovoj zemlji nazivala urotom da se sruši režim, piše Index.

Komentari