Žena slovenskog diplomata umrla nakon cijepljenja u Bruxellesu, pokrenuta istraga

Ilustracija Foto: Profimedia

Slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ) i belgijske zdravstvene vlasti istražuju tragičnu smrti mlade supruge slovenskog diplomata u Bruxellesu koja je nakon cijepljenja dobila vensku trombozu i umrla od moždanog udara nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

Žena mlađa od 40 godina prije desetak dana cijepljena je cjepivom proizvođača Johnson & Johnson koje se daje u jednoj dozi, a prve je teškoće osjetila nakon nekoliko dana.

Najprije se pojavila glavobolja i imala je otečenu nogu, a na pregledu kod liječnika dijagnosticirana joj je duboka venska tromboza i određena terapija, ali je nakon toga u noćnim satima dobila moždani udar i nakon nekoliko dana provedenih u kritičnom stanju umrla u bolnici, kako prenosi Slovenska televizija.

Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) pokrenuo je postupak da se utvrdi jesu li komplikacije i kasnija smrt uzročno povezani s cijepljenjem, odnosno mogućim negativnim nuspojavama cjepiva.



To sada istražuje stručno povjerenstvo pri ministarstvu zdravstva, u kojemu ističu da će za prosudbu slučaja biti važne sve informacije koje dobiju od belgijskih zdravstvenih vlasti.

Cjepivo Johnson & Johnson, jednako kao i ono proizvođača AstraZenece, vektorsko je cjepivo, a utvrđeno je da u izuzetno rijetkim slučajevima može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka. To je potvrdila i Europska agencija za lijekove (EMA), koja takve slučajeve i dalje prati.

EMA je prije mjesec dana objavila da je omjer koristi i rizika cjepiva proizvođača Johnson&Johnson i dalje pozitivan, premda postoji moguća povezanost s vrlo rijetkim slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka praćenih niskim brojem krvnih pločica nakon cijepljenja, prenosi Dnevnik.hr. 

Komentari