Željko Komšić: Dodik poziva strance da mijenjaju Dayton

Željko Komšić Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je izjave Milorada Dodika o izmjeni Daytona uz dogovor stranih dužnosnika.

Podsjetimo Dodik je rekao kako Dayton više nije valjan te da je potreban novi dogovor kroz posredovanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića. No, ako se situacija ne riješi, najavio je mirni razlaz kao jedinu alternativu.

Komšić je pak poručio kako su Dodikove izjave “besmislena galama”.

Tvrdi kako je Dodik pozvao strance da se uključe u navodni dijalog oko promjene dejtonskog uređenja Bosne i Hercegovine.



Dodao je i kako se ne može drugačije tumačiti Dodikov poziv Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj da se angažiraju u tome smislu.

‘Određeni stranci mu odgovaraju, a drugi ne’

“Dakle, nije Dodik protiv stranaca nego bi probirao te iste strance. Iako je priča o promjeni Daytonskog sporazuma prazna priča jer je jedino u Parlamentu BiH moguće promijeniti Ustav BiH, odnosno Aneks 4 sporazuma nezavisno od mišljenja bilo koje države pa i susjednih država, zanimljivo je to da mu jedni stranci ne odgovaraju, poput svjedoka Daytonskog sporazuma, SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, dok mu drugi stranci odgovaraju”, zaključio je Komšić, prenosi N1 BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dodao kako ne vidi na koji način bi danas “dvije države koje su izvršile agresiju na BiH mogle imati veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma”.

Komentari