Zbog sankcija Europske Unije, Bjelorusija napušta Istočno partnerstvo

Twitter

Nakon novouvedenih sankcija od strane Europske unije, Bjelorusija je započela “provedbu obustave” sudjelovanja u Istočnom partnerstvu EU čije obveze tvrde, više ne mogu ispunjavati.

“Ne možemo ispuniti naše obveze prema ovom sporazumu u kontekstu sankcija i ograničenja koje je nametnula EU”, navelo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju i dodalo da je počelo “provedbu obustave”.

Istočnom partnerstvu EU je zajednica pokrenuta sa svrhom zbližavanja Europljana i bivših sovjetskih republika. Ono je sklopljeno s Bjelorusijom, Ukrajinom Moldavijom, Armenijom i Azerbajdžanom kojima su predloženi bliži gospodarski i politički odnosi u zamjenu za reforme. Iako EU tvrdi kako ovim partnerstvom nije cilj proširenje njegovog utjecaja na šetetu drugih, Rusija se smatra ugroženom njime.

Podsjetimo, zemlje članice EU pokrenule su sankcije protiv Bjelorusije zbog represije velikih prosvjeda potaknutih reizborom predsjednika Aleksandra Lukašenka u kolovozu 2020.



Bjelorusija poručuje kako su “pritisci i sankcije neprihvatljivi” te kako će će europskim dužnosnicima koji su sudjelovali u sastavljanju sankcija protiv Bjelorusije zabraniti ulaz na bjeloruski teritorij. Dodaju i kako će obustava partnerstva“negativno utjecati na interakcije s Europskom unijom u borbi protiv ilegalne imigracije i organiziranog kriminala”.

Komentari