Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

Viktor Orban Foto: Flickr

Vodstvo zastupničkog kluba Europske pučke stranke, najjače političke skupine u Europskom parlamentu, predlaže promjenu poslovnika koja bi omogućila lakše izbacivanje pojedinih nacionalnih delegacija, na što je mađarski premijer Viktor Orban zaprijetio da će u tom slučaju njegova stranka Fidesz napustiti EPP.

Predsjednik zastupničkog kluba EPP-a Manfred Weber i šefovi nacionalnih delegacija EPP-a u petak su na sastanku iza zatvorenih vrata dogovorili promjene poslovnika o kojima bi u srijedu trebali odlučivati svi zastupnici EPP-a.

Te promjene omogućile bi zastupničkom klubu veću autonomiju u sankcioniranju pojedinih nacionalnih delegacija. Prema sadašnjim pravilima, zastupnički klub može sankcionirati pojedinog člana političke skupine, ali ne i cijelu nacionalnu delegaciju i to ovlaštenje ima samo vodstvo stranke EPP.

EPP je prije dvije godine, u ožujku 2019., suspendirao stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.



Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti.

Tada je bio veliki pritisak da se Fidesz, koji je vodio kampanju protiv tadašnjeg predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera, izbaci iz EPP-a. Fidesz je posljednjih godina stalno meta kritika i optužbi da podriva demokratske vrijednosti, guši neovisnost pravosuđa i slobodu medija.

Međutim, do sada nikada nije bilo dovoljno političke volje da ih se isključi, u prvom redu jer tome nije bila sklona njemačka Kršćansko demokratska unija (CDU), koja ima najjaču nacionalnu delegaciju u zastupničkom klubu u Europskom parlamentu i bez čijih glasova nije moguće donijeti takvu odluku.

No, moguće je da se i to sada mijenja, barem sudeći po oštrom odgovoru Viktora Orbana, koji je otvoreno zaprijetio napuštanjem EPP-a.

“Želim vas obavijestiti da će Fidesz napustiti političku skupinu ako se odredbe dogovorene na sastanku u petak, 26. veljače, stave na glasanje i budu li usvojene”, kaže se u pismu koje je Orban uputio predsjedatelju zastupničkog kluba EPP-a Manfredu Weberu.

“Te promjene su osmišljene za sankcioniranje zastupnika Fidesza. Budući da nemate dovoljno glasova da nas kaznite sada pokušavate promijeniti pravila i primijeniti ih na postupke koji su u tijeku.”

Prije dvije godine, kada je donesena odluka o suspenziji Fidesza, dogovoreno je kompromisno rješenje koje je uključivalo uspostavu odbora za procjenu. Taj je odbor bio zadužen pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koji su zajednički dogovoreni za ostanak te stranke u EPP-u.

No, nakon toga nije uslijedio nikakav potez čime je stvar zapravo odgađana u nedogled.

Orban je u prosincu prošle godine predložio da se suradnja između zastupničkog kluba EPP-a i Fidesza uspostavi na novim osnovama, po uzoru na svojedobno rješenje kada su britanski konzervativci bili pridruženi član EPP-a s velikom autonomijom.

Taj savez nije dugo izdržao i britanski konzervativci su kasnije osnovali novi zastupnički klub u Europskom parlamentu – Europski konzervativci i reformisti (ECR), čiju okosnicu nakon brexita danas čine zastupnici poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda.

Orban se u svom pismu Weberu žali da je njegov prijedlog potpuno ignoriran i da nikakav odgovor nije dobio.

Komentari