Zbog posljedica pandemije zrakoplovni sektor neće se opraviti do 2026., ‘zeleni’ traže ekološku tranziciju

Europski parlament/ilustracija Foto: EP

Europski zastupnici podnjeli su zahtjeve Komisiji vezane uz sektor zračnog prometa. Među zahtjevima se ističu poboljšanje uvjeta rada i pospješavanje zelene tranzicije u zrakoplovnom sektoru, teško pogođenom padom prometa u pandemiji.

Parlament traži bolje uvjete za radnike zrakoplovnog sektora koji su u nezavidnom položaju budući da se zračni promet smanjio za dvije trećine u usporedbi s 2019.

„Morali bismo učiniti sve što je moguće za opstanak ovog sektora, ali u skladu s klimatskim ciljevima EU-a“, rekla je Karima Delli iz grupacije Zelenih u ime Odbora za promet i turizam.

“Zrakoplovni sektor primio je velike svote novčanih potpora bez uvjeta poštivanja Zelenog plana i bez da potpomognu energetskoj tranziciji“, kazala je.



Europska povjerenica za promet Adina-Ioana Valean potvrdila je da će se dugotrajni pad prometa osjećati još dugi niz godina i predvidjela da „se sektor neće opraviti do 2026.“,

Zato je Komisija predložila hitne mjere kao što su smanjenje pragova iskorištenosti slotova za zračne prijevoznike, donijela je smjernice za testiranje na covid-19 i karantenu za putnike u zračnom prometu te je uvela digitalnu zelenu potvrdu da potakne mobilnost.

„Europska unija davanjem sredstava podupire oporavak zrakoplovnog sektora, a uz to radi i na implementiranju socijalne i ekološke odgovornosti“ izjavila je Valean.

Odbor za promet i turizam EP-a zalaže se za „zaštitu tržišnog natjecana u sektoru kako bi se osiguralo da potrošači imaju pristup putovanjima po pristupačnim cijenama i kako bi se osigurali jednaki uvjeti za zračne prijevoznike i radnike“.

Marian-Jean Marinescu, zastupnik Europske pučke stranke, mišljenja je da „najbolju socijalnu zaštitu radnicima mogu pružiti ekonomski stabilne tvrtke, stoga je nužno da EU podupire sve u tom sektoru“.

Kako bi sektor bio otporniji i spremniji na moguće buduće promjene „oporavak se mora provoditi odgovorno i održivo, u skladu s klimatskim ciljevima EU-a“, smatraju u EP.

„Moramo osigurati uspješnu zelenu tranziciju zrakoplovnog sektora i boriti se protiv socijalog dampinga“, zaključila je Delli.

Komentari