Zbog pandemije covida-19 više od 117 milijuna djece bez cjepiva protiv ospica

Više od 117 milijuna djece moglo bi propustiti cijepljenje protiv ospica s obzirom na to da je pandemija covida-19 prisilila velik broj stanovnika u cijelome svijetu na fizičko distanciranje, a istodobno je na zdravstvenim službama velik pritisak, upozorile su u utorak zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda.

Kampanje cijepljenja protiv ospica već su odgođene u 24 zemlje, a bit će ih i više, što djecu u 37 zemalja svijeta izlaže opasnosti od zaraze virusom morbila, podaci su Inicijative za borbu protiv ospica i rubeole – M&RI, agencije koju podupiru Svjetska zdravstvena organizacija – WHO i UNICEF.

“Zbog širenja covida-19 možda ćemo morati pribjeći teškom izboru i odgoditi cijepljenje protiv ospica. Stoga pozivamo zdravstvene lidere da pojačanim naporima vode računa o necijepljenoj djeci u svijetu kako bi ta najugroženija populacija dobila cjepivo protiv ospica čim bude moguće”, stoji u priopćenju grupe.

“Premda znamo da su zdravstveni sustavi i zdravstveni radnici u prvim linijama borbe protiv koronavirusa preopterećeni, podsjećamo da je cijepljenje protiv raznih već poznatih uzročnika zaraznih bolesti ključno za globalno spašavanje života.”



Od posljedica covida-19 dosad je u svijetu umrlo više od 113.000 ljudi, a čitave države su u karanteni dok se nastoji suzbiti širenje novoga koronavirusa koji bolest uzrokuje.

U sjeni covida-19 opasnost od epidemije ospica

No u sjeni covida-19 veliku globalnu zdravstvenu prijetnju svijetu predstavlja potencijalna epidemija ospica.

Svjetska zdravstvena organizacija u prosincu je izvijestila da je ospicama tijekom 2018. bilo zaraženo gotovo 10 milijuna ljudi, a od posljedica bolesti smrtno ih je stradalo 140.000, uglavnom djece.

Poznato je da su ospice iznimno zarazna bolest, no njihovo se širenje može spriječiti masovnim cijepljenjem, a to znači da se novorođenčad i mala djeca cijepe u sklopu rutinskih zdravstvenih usluga.

S obzirom na aktualnu borbu protiv covida-19, većina zemalja usredotočena je na očuvanje zdravlja zdravstvenih radnika zbog čega se svi moramo pridržavati strogih pravila fizičkog distanciranja.

Upravo zato je WHO vladama preporučio privremenu obustavu kampanja preventivnog cijepljenja, među kojima je i ona protiv ospica, na područjima na kojima ne postoji aktivno žarište, odnosno epidemija bolesti koja se može spriječiti cjepivom.

U dijelovima Afrike privremeno obustavljene uobičajene kampanje cijepljenja

U mnogim dijelovima Afrike obustavljeni su projekti medicinske pomoći koji uključuju brojne kampanje cijepljenja, jer su brojne države zbog pandemije zatvorile svoje granice i ograničile rutinske zdravstvene usluge.

Grupa M&RI podržava potrebu da se zajednice i zdravstveni radnici zaštite od koronavirusa, no istodobno upozorava kako to ne znači da djeca trebaju trajno ostati bez vrlo važnog cjepiva.

“Moramo se što brže pripremiti za popunjavanje praznina u procjepljivanju koje bi virus morbila mogao iskoristiti”, stoji u priopćenju grupe.

Virus ospica godišnje u svijetu zarazi između 30 i 40 milijuna ljudi, od čega 800.000 zaraženih, uglavnom djece, umre.

Smrtnost od ospica je oko 0,1 posto, što znači da na tisuću oboljelih umre jedna osoba, no može biti i viša ako je među oboljelima visok udio pothranjenih ili osoba s oštećenjem imunološkog sustava, podaci su HZJZ-a.

Prema posljednjim podacima u Europskoj uniji od ospica godišnje umre jedna osoba na svake 3 do 4 tisuće oboljelih. U najvećoj su opasnosti od komplikacija i smrtnog ishoda djeca do 2 godine.

Komentari