Zbog obilnih kiša na zapadu Njemačke došlo do poplava, urušile se kuće, poginulo najmanje šest osoba

screenshot

Obilne kiše pale su u Njemačkoj zbog kojih je na zapadu zemlje došlo do poplava. U noći sa srijede na četvrtak poginulo je najmanje šest osoba. Urušilo se nekoliko kuća u pokrajini Eifel, na granici prema Belgiji i Luksemburgu te se traga za 30-ak nestalih osoba koje su boravile u tim kućama.

Nakon obilnih kiša koje su padale posljednjih dana te posebice u posljednja 24 sata, u saveznim pokrajinama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna Vestfalija došlo je izlijevanja brojnih potoka i rijeka.

Prema navodima policije u saveznoj pokrajini Porajnje Falačka, situacija u mjestu Schuld je kaotična. Nekoliko kuća nalazi se pred rušenjem, a policija i vatrogasci još uvijek spašavaju 50-ak osoba koje su se popele na krovove svojih kuća. U mnogim mjestima stanovnici su odsječeni od ostatka svijeta.

Stanovnici pozvani da napuste kuće

U susjednoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija su tijekom intervencije i pokušaja spašavanja građana od vodenih masa poginula dva policajca.



Stanovnici koji žive u blizini jedne od četiriju rijeka koje protječu kroz grad Hagen koji je među najteže pogođenim mjestima u ovoj saveznoj pokrajini, pozvani su da napuste svoje kuće te se upute prema višim dijelovima grada.

Premijerka savezne pokrajine Porajnje-Falačka Malu Dreyer je preko Twittera poručila kako strahuje s onima koji su u opasnosti te se zahvalila pomagačima. Meteorolozi i za četvrtak najavljuju jake oborine u ovom, ali i drugim dijelovima Njemačke.

Komentari