Zbog koronavirusa odgođeni demokratski predizbori u Ohiou

Twitter

Vlasti američke savezne države Ohio su zbog straha od širenja koronavirusa u utorak odlučile da neće otvoriti birališta za demokratske predizbore za američkog predsjednika, unatoč suprotnoj sudskoj odluci.

Republikanski guverner te države Mike DeWine je na Twitteru kasno u ponedjeljak rekao da bi glasanje u jeku epidemije Covida-19 “prisililo zaposlenike i glasače na biralištima da se nađu u neprihvatljivoj situaciji sanitarne opasnosti zbog moguće zaraze virusom”.

Dodao je da vlasti traže načine da omoguće glasačima da biraju na neki drugi način.

Glasanje u saveznoj državi koja nosi 136 delegata odgađa se usprkos odluci suca koji je odbio za to dati odobrenje. DeWine, koji nema ovlasti samostalno odgoditi glasanje, zaobišao je tu odluku i kao razlog odgode naveo izvanredno zdravstveno stanje uzrokovano virusom.



Konačnu odluku o odgodi glasanja u utorak će donijeti čelnica ministarstva zdravstva za tu saveznu državu Amy Acton, otkrio je guverner, dok će se državni tajnik Frank LaRose žaliti na odluku suca.

DeWine je rekao kako se građane ne smije siliti “da odlučuju između svog zdravlja i ustavnih prava koje imaju kao američki građani“.

Zasad i dalje po planu idu glasanja u Arizoni (67), Floridi (291) i Illinoisu (155 delegata).

Ankete u sve četiri savezne države daju veliku prednost bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu pred senatorom iz Vermonta Berniejem Sandersom.

Te bi pobjede mogle Bidenu dati nedostižnu prednost pred protukandidatom i sučeliti ga s republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima u studenom.

Bivši potpredsjednik trenutno ima 871, a Sanders 719 delegata.

Ohio planira svoje glasanje održati 2. lipnja, a izlaske na birališta odgodile su i Georgia, Louisiana i Kentucky, planirane za 24. ožujka, 4. travnja i 19. svibnja.

Komentari