ZAVRŠENI PREGOVORI Europski lideri postigli dogovor oko proračuna i paketa pomoći, evo koliko će milijardi eura dobiti Hrvatska

Twitter

Nakon pet dana maratonskih pregovora, lideri zemalja članica Europske unije, okupljeni u Europskom vijeću pod vodstvom Charlesa Michela, konačno su postigli dogovor oko paketa pomoći Next Generation EU i višegodišnjeg financijskog okvira, to jest proračuna EU za narednih 7 godina.

Ukupno je dogovoreni paket težak čak 1,83 bilijuna eura (1830 milijardi eura).

Od toga se 750 milijardi eura odnosni na fond pomoći državama članicama pogođenima koronakrizom, oko čega su se i najviše lomila koplja. Nakon mnogo kompromisa on je prihvaćen u Europskom vijeću tako da 390 milijardi eura bude u obliku bespovratne pomoći, a 360 milijardi u obliku povojnih zajmova. Originalani omjer, prema prijedlogu Angele Merkel i Emmanuela Macrona, bio je 500 milijardi eura bespovratne pomoći i 250 milijardi zajmova, prenosi Jutarnji.

Sedmogodišnji proračun je pak težak 1074 milijarde eura.



Konačno, Hrvatskoj je iz fonda oporavka i sedmogodišnjeg proračuna ukupno ide 22 milijarde eura, što je jutros na svojem Twitter profilu istaknuo i premijer Andrej Plenković.

 

Komentari