Zatvorena birališta na presudnim izborima u Georgiji koji odlučuju o kontroli nad parlamentom

Twitter

Zatvorena su birališta u saveznoj državi Georgiji, u krugu izbora koji će odlučiti o kontroli nad američkim parlamentom i mogućnosti izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena da progura ambiciozni zakonodavni program.

Republikanski dužnosnici David Perdue i Kelly Loeffler suočili su se s demokratskim izazivačima Jonom Ossoffom, redateljem dokumentarnih filmova, i Raphaelom Warnockom, crnačkim baptističkim svećenikom.

Rezultati bi mogli biti poznati do srijede, rekao je državni tajnik Georgije Brad Raffensperger za CNN, iako bi ishod mogao danima biti nepoznat ako su razlike male.

Dužnosnici su započeli s brojanjem glasačkih listića čim su se birališta zatvorila u 19 sati prema lokalnom vremenu, iako će nekoliko birališta ostati otvoreno zbog kašnjenja.



Demokrati moraju osvojiti oba mjesta u Georgiji kako bi preuzeli kontrolu nad Senatom. Dvostrukom pobjedom demokrata, omjer u Senatu bit će 50-50, čime bi izabranoj potpredsjednici Kamali Harris pripao presudan glas nakon što ona i Biden stupe na dužnost 20 siječnja. Demokrati već imaju većinu u Zastupničkom domu.

Ako republikanci zadrže većinu u Senatu, moći će upotrijebiti veto protiv Bidenovih političkih i pravosudnih imenovanja, kao i protiv mnogih njegovih inicijativa u područjima kao što su program ekonomske pomoći, klimatske promjene, zdravstvo i kazneno pravosuđe.

Biden i republikanski predsjednik Donald Trump u ponedjeljak su bili u kampanji u Georgiji.

Niti jedan demokrat nije pobijedio u utrci američkog Senata u Georgiji u 20 godina, ali istraživanja javnog mnijenja pokazuju kako su obje utrke izuzetno uske. Drugi krug izbora postao je nužan jer u studenom nitko od kandidata nije osvojio 50 posto glasova.

Bidenova uska pobjeda u Georgiji na izborima 3. studenoga – prva za demokratskog predsjedničkog kandidata od 1992. – dala je stranci razlog za optimizam u državi u kojoj već desetljećima dominiraju republikanci.

Više od tri milijuna građana glasalo je prijevremeno poštom ili osobno, srušivši rekord u drugom krugu izbora i prije izbornog dana.

Otprilike 40 minuta nakon zatvaranja birališta, demokrati Warnock i Ossoff imali su ranu prednost od 9,8 postotnih bodova, odnosno 8,6 postotnih bodova, prema 10 posto prebrojanih glasova. Oko 200.000 od otprilike 460.000 glasova prebrojanih u tom trenutku dolazilo je iz dva prigradska okruga Atlante, Fulton i Gwinnett, za koje se očekivalo da će biti naklonjene demokratima

Komentari