Zatražio od talibana da iskorijene terorizam, obećao im dodatnu pomoć

Twitter

Od “relevantnih aktera” u Afganistanu kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je da iskorijene terorizam pri čemu je obećao dodatnu pomoć ratom razorenoj zemlji, objavila je u petak državna novinska agencija Xinhua.

Naime, graniče Kina i Afganistan, u kojemu su talibani ovoga mjeseca imenovali novu vladu.

Radikalna islamistička skupina preuzela je vlast u zemlji u kolovozu dok se koalicija zapadnih zemalja pod vodstvom SAD-a povukla nakon 20 godina.

Afganistan bi trebalo usmjeravati da bude otvoreniji te inkluzivniji te da provodi umjerene unutarnje i vanjske politike, kazao je Xi na sastanku lidera Šangajske organizacije za suradnju, objavila je Xinhua.



“Određene zemlje trebale bi preuzeti odgovornost za budući razvoj Afganistana jer su ‘pokretači’ trenutne situacije”, dodao je Xi.

On se referirao vjerojatno na SAD i saveznike.

Kina, koja je obećala pomoć Afganistanu i cjepiva protiv covida-19, kaže da su SAD i saveznici obvezni pružiti ekonomsku i humanitarnu pomoć Afganistanu.

Članovi Šangajske organizacije za suradnju su Kina, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan, a Afganistan je promatrač.

Komentari