Zastupnički dom SAD-a predao je senatu optužnicu protiv Trumpa

Profimedia

Zastupnički dom SAD-a u ponedjeljak je senatu predao optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u kojoj ga se optužuje da je poticao pobunu u govoru svojim pristalicama prije no što su napali washingtonski Kapitol, sjedište Kongresa.

Devetero demokrata iz zastupničkog doma, koji će na suđenju biti tužitelji, donijelo je službenu optužnicu u dvoranu senata istim putem kojim su išle Trumpove pristalice 6. siječnja kada su provalile u zgradu Kongresa SAD-a sukobljavajući se s policijom.

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13, siječnja u ponedjeljak navečer je pročitana u senatu čime je službeno započet postupak opoziva.

Donalda Trumpa se tereti da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata na predsjedničkim izborima, Joea Bidena.“Nikada nećete preuzeti našu zemlju ako ste slabi. Morate pokazati snagu i morate biti snažni”, rekao je prosvjednicima uoči napada na Kapitol u kojemu je pet osoba izgubilo život.

Senat bi suđenje Trumpu trebao početi 9. veljače.

Sto senatora bit će porotnici u postupku u kojem bi Trumpu moglo zauvijek biti oduzeto pravo da postane predsjednik SAD-a.

U glasanju u zastupničkom domu o pokretanju Trumpovog opoziva demokratima se pridružilo desetero republikanaca no za osudu u postupku u senatu bit će im, uz 50 demokratskih senatora, potrebno još 17-ro republikanaca, što se ne čini mogućim s obzirom na podršku koju Trump još uvijek uživa u konzervativnoj glasačkoj bazi republikanaca.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak rekao da ne vjeruje da će u senatu biti dovoljno glasova za osudu Trumpa, izvijestila je televizijska postaja CNN. CNN je objavio da mu je Biden dao kratak intervju.

Suđenjem će predsjedati demokrat Patrick Leahy, senator koji je najduže u tom tijelu. Leahy je prvi puta izabran u senat 1974. i trenutno je privremeni predsjednik senata.

Iako po ustavu u postupku opoziva predsjeda predsjednik Vrhovnog suda, u slučaju kada se postupak vodi protiv predsjednika koji više nije na dužnosti postupkom predsjeda senator, protumačio je izvor iz senata.

Trump je prvi predsjednik u povijesti SAD-a protiv kojega je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsjednik kojemu se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Po anketi koju je je za Reuters provela agencija Ipsos, 51 posto Amerikanaca misli da bi senat trebao osuditi Trumpa.

Komentari