Zastupnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa, evo što je on poručio svojim glasačima

Većina u američkom Zastupničkom domu Kongresa glasala je u četvrtak rano ujutro za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa pod optužbom da je zlouporabio svoje ovlasti i da je opstruirao kongresnu istragu.

Glasovanje je provedeno nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su demokrati predsjednika nazvali prijetnjom američkoj demokraciji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Poncije Pilat osigurao Isusu više prava nego zastupnički dom predsjedniku.

Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati je s 230 glasova za i 197 protiv izglasao prvu točku optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da ‘iskopa’ prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasovalo je 229 zastupnika a 198 ih je bilo protiv.

Postupak se nastavlja u Senatu

Nakon što je zastupnički dom potvrdio te optužbe postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan. Za opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”.

Dosad nijedan američki predsjednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Trump, koji je u trenutku glasovanja bio sa svojim simpatizerima u Michiganu odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u rujnu pokrenula predsjednica parlamenta Nancy Pelosi “lovom na vještice”. Tijekom dana na Twitteru je postupak nazvao napadom na Ameriku i njegovu stranku.

A njegova posljednja sinoćna poruka glasi: “Oni zapravo ne proganjaju mene, oni proganjaju vas”.

 

U sklopu rasprave nakon koje je uslijedilo glasovanje Pelosi je nazvala Trumpa prijetnjom američkoj demokraciji. “Danas smo ovdje da branimo demokraciju za narod”, rekla je Pelosi.

Bijela kuća je nakon glasovanja priopćila kako je uvjerena da će Senat osloboditi Trumpa. “Danas se u zastupničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti naše nacije”, stoji u izjavi glasnogovornice Bijele kuće Stephanie Grisham, koja je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

Komentari