Zašto bi bilo dobro da visoki predstavnik u BiH nametne Izborni zakon

Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt bi trebao iskoristiti ovlasti i nametnuti Izborni zakon koji bi svim konstitutivnim narodima omogućio da sami biraju svoje predstavnike.

Ta odluka bi bila dobra jer bi bosanskohercegovačkim Srbima i Hrvatima pokazala da stranci u BiH ne pušu u bošnjački politički rog, a Bošnjacima bi pokazala da moraju odustati od namjera političke dominacije nad druga dva naroda jer u tome više nemaju potporu stranaca, piše Ivan Crnjac za Bild.ba.

To nametanje bi relaksiralo nacionalne odnose u Bosni i Hercegovini i prvo Hrvatima a potom i Srbima vratilo povjerenje u moguću BiH – koja tim narodima više neće biti maćeha.

Jednim dijelom bi se na ovaj način i ispravile sve one nepravde koje su Schmidtovi prethodnici učinili Hrvatima i Srbima pa bi i moment neke kozmičke pravde bio zadovoljen.



Bosna i Hercegovina je nedovršena država, odnosno sui generis pravna država i nije suverena dok god ima mentora u obliku visokog predstavnika koji se može postaviti iznad zakona i Ustava pa čak i iznad matematičkih zakonitosti, međutim, kad je to već tako, onda bi bilo dobro da bošnjačke političke elite i narod koji ih podržava shvate da tog istog visokog predstavnika ne mogu koristiti onako kako njima paše.

Nametanjem pravednog Izbornog zakona bi se relaksirala problematika između Bošnjaka i Hrvata, Hrvatima bi se omogućio prijeko potrebni politički pluralizam, a većina dosadašnjih problema i međunacionalnih tenzija bi ili iščeznula ili se svela na mjeru koja se može otrpjeti.

Nakon što bi se eventualno odlučio na ovaj korak, Schmidt bi u Sarajevu, mahom od nacionalistički nabrijanih političara i javnih osoba doživio prijetnje, uvrede, pritiske…

Argument za nametanje Izbornog zakona bi mu mogla biti činjenica da takav zakon poštuje demokratske standarde svojstvene zemljama EU kojoj BiH, navodno, teži.

Nakon početnog šoka i najglasniji radikali bi se smirili i uvidjeli da ne mogu onako kako su zamislili, zemlja bi vrlo brzo prodisala, a do općih izbora 2026. za uredom OHR-a više ne bi bilo potrebe.

Do 2030. bi BiH mogla biti potpuno normalna država, a to bi, lakše nego ikada ranije, mogao osigurati jedan čovjek.

Komentari