Zarif kritizirao izraelski napad na nuklearni pogon, Lavrov oštro prema EU zbog sankcija Iranu

Facebook

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je kako je izraelski napad na nuklearni pogon Natanz bio je “vrlo loš potez” koji će samo ojačati poziciju Teherana u pregovorima u Beču, a njegov ruski kolega na sastanku u Teheranu u utorak oštro je kritizirao sankcije Europske unije Iranu.

Šef iranske diplomacije izjavu je dao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom koji je stigao u Teheran u utorak kako bi razgovarao s iranskim čelnicima o više tema, među njima i o tome kako spasiti nuklearni sporazum iz 2015. koji je Iran sklopio sa svjetskim silama.

“Uvjeravam vas da će u bliskoj budućnosti u pogonu Natanzu biti postavljene naprednije centrifuge za obogaćenje uranija”, rekao je Zarif na zajedničkoj konferenciji s ruskim kolegom u Teheranu, javlja Reuters.

Iran je optužio dugogodišnjeg neprijatelja Izrael za sabotažu njegova ključnog nuklearnog postrojenja Natanza u nedjelju i obećao da će se osvetiti zbog tog napada.



“Izraelci misle da će napad oslabiti našu poziciju na bečkim pregovorima, ali upravo suprotno, ojačat će je”, rekao je Zarif.

Teheran okrivljuje Izrael za “teroristički čin” kojemu je svrha sabotirati pregovore u Beču, koji bi se trebali nastaviti kasnije ovaj tjedan, a time i nuklearni sporazum s pet članica Vijeća sigurnosti i Njemačkom.

Lavrov je ponovno pozvao Sjedinjene Države da ukinu sankcije Teheranu nametnute nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz međunarodnog sporazuma s Iranom.

Pritom je Lavrov kritizirao Europsku uniju koja, po njegovu mišljenju, prijeti naporima za oživljavanje sporazuma jer je u ponedjeljak objavila sankcije osmero dužnosnika iranske sigurnosti zbog njihove uloge u gušenju prosvjeda u studenom 2019.

“U Europskoj uniji nema nikakve koordinacije, ne zna desnica što radi ljevica i to je loše”, rekao je, prenosi agencija AFP.

EU je u ponedjeljak nametnuo sankcije osmorici iranskih zapovjednika milicije i zapovjednika policije, među njima Hoseinu Salamiju, zapovjedniku Revolucionarne garde.

“Ako je takva odluka donesena namjerno usred pregovora u Beču za spašavanje nuklearnog sporazuma, onda to nije nesretan slučaj, to je pogreška koja će biti teža od zločina”, rekao je Lavrov.

Zarif je upozorio SAD da neće postići nikakvu prednost u razgovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma putem “čina sabotaže” ili “sankcija”.

“Nama nije nikakav problem vratiti se poštivanju naših obveza… ali Amerikanci moraju znati da ni sankcije ni čin sabotaže neće njima osigurati instrument pregovora i da će te akcije za njih samo dodatno komplicirati situaciju”, rekao je Zarif.

Nakon prvog sastanak prošlog tjedna, pregovori se trebaju nastaviti ovaj tjedan u Beču kako bi se pokušalo vratiti Sjedinjenje Države u međunarodni Sporazum o iranskom nuklearnom programu (JCPOA) te istodobno privoljeti Iran da se vrati punom poštivanju odredaba od kojih je postupno odustajao kao odgovor na američko povlačenje.

Incident u Natanzu u nedjelju dogodio se tijekom posjeta američkog ministra obrane Lloyda Austina Izraelu, pri čemu je on ponovio predanost vlade američkog predsjednika Joea Bidena tom glavnom američkom savezniku na Bliskom istoku.

Visoki američki dužnosnik za Reuters je rekao kako Washington nije sudjelovao u tom činu, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu na ceremoniji u nedjelju nije se izravno osvrnuo na taj incident, ali je rekao kako je „borba protiv nuklearizacije Irana ogroman zadatak“.

U zadnjem desetljeću bilo je nekoliko slučajeva sabotaže u iranskim postrojenjima za koje Teheran optužuje Izrael.

Računalni virus Stuxnet, za koji se vjeruje da su ga razvili SAD i Izrael, 2010. je otkriven nakon što je korišten u napadu na Natanz, uzrokujući pad sustava i prestanak rada centrifuga, a u sprnju je u Natanzu izbio požar i Teheran je tada objavio da je to također bio pokušaj sabotaže. Iran je optužio Izrael i za ubojstvo Mohsena Fahrizadeha, smatranog čelnikom iranskog nuklearnog programa, u studenom prošle godine.

Izrael nije potvrdio, ali ni odbacio da stoji iza tog čina.

 

Komentari