Zaražena dvomjesečna beba iz starosjedilačkog plemena Warao u Amazoniji

Flickr

Testiranje dvomjesečne bebe iz starosjedilačkog plemena Warao koje je iz Venezuele izbjeglo u Brazil pokazalo je da je pozitivna na novi koronavirus, objavio je u srijedu ured gradonačelnika brazilskog grada Manausa.

Pripadnici plemena Warao počeli su pristizati u Brazil 2018. godine u bijegu od ekonomske krize u Venezueli gdje su živjeli na području delte rijeke Orinocco.

U skloništima u Manausu, glavnom gradu brazilske savezne države Amazonas, danas ih živi šestotinjak.

Socijalni radnici koji su selili obitelji u nove objekte kako bi izbjegli prenapučenost u vrijeme epidemije koronavirusa utvrdili su da je dvomjesečna beba prehlađena te su je prije 12 dana zajedno s majkom odveli u bolnicu.


Testovi su u ponedjeljak pokazali da je pozitivna na koronavirus.

Nije poznato kako se beba zarazila virusom, stoji u priopćenju ureda gradonačelnika Manausa. Otac je izoliran, a ostali su pripadnici plemena Warao pod nadzorom, dodaje se.

Zdravstveni stručnjaci i antropolozi upozorili su da bi pandemija mogla desetkovati 850 tisuća pripadnika starosjedilačkih plemena jer nemaju imunitet na bolesti iz vanjskog svijeta i žive u stanovima u kojima nije moguće održavati razmak među ljudima.

Zdravstveni sustav opterećen naglim rastom oboljelih od koronavirusa

Zdravstvena služba za pripadnike starosjedilačkih plemena do sada je prijavila tri smrtna slučaja od zaraze koronavirusom, uključujući 15-godišnjeg dječaka iz plemena Yanomami u brazilskoj saveznoj državi Roraima, koja graniči s Venezuelom.

Manaus, grad s dva milijuna stanovnika u srcu amazonske prašume, posebno je teško pogođen pandemijom. U cijeloj brazilskoj saveznoj državi Amazonasu broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom udvostručen je u pet dana zaključno sa srijedom i od bolesti je umrlo 105 ljudi, navodi brazilsko ministarstvo zdravstva.

Zdravstveni sustav ne može se nositi s naglim rastom broja oboljelih i svi su kreveti i respiratori u odjelima intenzivne njege već zauzeti, dodaje Reuters.

Komentari