Zapad Amerike priprema se za nalet suhih oluja, mogući novi razarajući požari

flickr/ilustracija

Nakon nedavnih požara u Sjedinjenim Američkim Državama, zapad te zemlje priprema se za novi nalet suhih oluja koje bi mogle pokrenuti nove razarajuće požare. Te će oluje bjesniti od Kalifornije do sjevera lanca Rocky Mountain. 

U toj regiji već su neko vrijeme brojni šumski požari, a u posljednja 24 sata izbilo je osam požara ili ukupno 80 velikih požara. Prema podacima Nacionalnog informativnog vatrogasnog centra, izgorjelo je 4680 četvornih kilometara šume.

U gašenju požara angažirano je oko 20 tisuća vatrogasaca od kojih 2000 u Oregonu gdje je izgorjelo više od 1200 četvornih kilometara, ili površina veća od New Yorka.

Jedan požar zahvaća 45 tisuća hektara površine

Često kad su visoke temperature i zrak suh, kiše prate te olujne pojave, ali one ishlape prije nego padnu na tlo. Gromovi mogu napraviti štete i izazvati nove požare.



“Visoki su izgledi izbijanja velikog požara u cijelom području do ponedjeljka zbog obilnih gromova”, objavila je u prognozi meteorološka služba Južne Kalifornije.

Prema podacima lokalnih vatrogasnih službi, u Kanadi je izbilo dvadesetak novih požara u posljednja dva dana u Britanskoj Kolumbiji.

U Ontariju je u subotu izbilo petnaestak požara. Treba istaknuti kako u regiji Red Lake jedan požar trenutačno zahvaća 45 tisuća hektara površine.

Komentari