ZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI Trump: Izdao sam naredbu američkoj mornarici da uništi sve iranske topovnjače koje smetaju našim brodovima

Američki predsjednik Donald Trump na svom je Twitter profilu poslao poruku Iranu, što se i očekivalo nakon što je prije tjedan dana poručio da će Iran platiti ‘jako visoku cijenu’ ako napadne američke ciljeve u Iraku.

“Izdao sam naredbu američkoj mornarici da gađa i uništi sve iranske topovnjače ako bi smetale našim brodovima na moru”, napisao je američki predsjednik u srijedu.

Njegova bombastična izjava stiže nakon bliskog susreta američkih i iranskih brodova u Perzijskom zaljevu.

Tenzije u Perzijskom zaljevu

Skupina od 11 brodova mornarice iranske Islamske revolucionarne garde (IRGCN) opasno se približila brodovima američke vojne mornarice i obalne straže u Perzijskom zaljevu, objavila je prošle srijede američka vojska.

Prema priopćenju američke vojske, iranski brodovi približili su se šest američkih vojnih brodova koji su se u tom trenutku u međunarodnim vodama povezivali s vojnim helikopterima.

U jednom trenutku bili su udaljeni samo desetak metara od jednog broda američke obalne straže.

Američka je strana uputila nekoliko upozorenja putem radio-veze, sirena i uređaja za stvaranje buke i iranski su brodovi nakon sat vremena otplovili.

“Opasni i provokativni potezi Iranske revolucionarne garde pojačali su opasnost pogreške u izračunu i sudara i nisu bili u skladu s međunarodno priznatom Konvencijom o međunarodnim propisima za sprečavanje sudara na moru”, stoji u priopćenju američke vojske.

Trump: Sulejmani je pripremao napad na ‘četiri veleposlanstva’ SAD-a, imali smo točne informacije o neposrednoj prijetnji

Iranski mediji nisu izvijestili o incidentu.

Napetosti između Irana i SAD-a ponovo su se razbuktale početkom godine nakon američkog ubojstva čelnika iranske Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u Iraku.

Iran je uzvratio raketnim napadom na vojnu bazu Ain al-Asad u kojoj su bili smješteni američki vojnici. U napadu nitko nije ubijen niti ranjen.

Pompeo: Ubojstvo Sulejmanija dio je nove strategije odvraćanja neprijatelja SAD-a

Početkom travnja Trump je ustvrdio  da Iran i njegovi saveznici planiraju tajni napad na američke ciljeve u Iraku upozoravajući da će, bude li izveden, platiti “jako visoku cijenu”.

Prvi vojni satelit

Podsjetimo, Iranska revolucionarna garda lansirala je danas prvi vojni satelit, objavila je iranska državna televizija, dodajući da je on dosegnuo orbitu.

“Ovaj potez bit će veliki uspjeh i predstavlja novi razvoj u svemirskoj domeni za Iran”, dodala je televizija. Ovo je lansiranje obavljeno nešto više od dva mjeseca nakon neuspješnog lansiranja promatračkog satelita Zafar 9. veljače.

Teheran tvrdi da je njegov svemirski program mirnodopski, piše Jutarnji list.

Komentari