Zagrebački mitropolit Porfirije jedan je od kandidata za novog patrijarha

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Najveće šanse za nasljednika patrijarha Irineja, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve (SPC) proveo deset godina, ima sedam episkopa među kojima je i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije za kojega se navodi da nije zainteresiran za položaj patrijarha. 

Ostali su šumadijski vladika Jovan, banjalučki Jefrem, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop SPC-a u Njemačkoj Grigorije i vladika bački Irinej.

Najkasnije tri mjeseca od smrti patrijarha mora se održati izborni sabor na kojem će se birati novi patrijarh, a 40 članova, episkopa, vladika, mitropolita, najprije tajnim glasanjem bira trojica kandidata, prenosi Večernji list.

Uvjet je da je kandidat na čelu eparhije pod upravom SPC-a najmanje pet godina, a svaki kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu glasova. Konačna odluka prepuštena je ‘Božjoj volji’, odnosno monahu koji izvlači jednu od tri kuverte koje su s imenima trojice kandidata umetnute u Evanđelje. Onaj čije ime izvuče novi je patrijarh.



U Srbiji su odnosi crkve i države prepleteni, odnosno crkva se miješa u svjetovna, baš kao što se država miješa u crkvena pitanja pa je za očekivati da će država imati određeni utjecaj na izbor novog patrijarha.

Komentari