Zagreb nije otvorio granicu s Crnom Gorom jer se koordinirao s EU-om

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Podgorici da Hrvatska još nije otvorila granicu s Crnom Gorom jer se u tome uskladila s Europskom unijom.

Nakon sastanka s crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, šef hrvatske diplomacije morao je odgovarati na pitanje domaćih novinara o tome zašto Zagreb još nije otvorio granicu s Crnom Gorom iako je “ona prva ‘corona free’ zemlja u Europi”.

Grlić Radman je rekao da se Hrvatska uskladila s europskom politikom po pitanju granica u okviru borbe protiv koronavirusa, ali se nada skorom otvaranju granica prema trećim zemljama, pa i prema Crnoj Gori.

“To je bio veliki izazov. Europska komisija je donijela preporuku o načinu ponašanja među članicama. Gleda se epidemiološka slika u državama prema kojima se otvaramo, nismo ni prema svim članicama otvorili granice”, rekao je Grlić Radman.



EU je, naime, preporučio da se granice prema trećim zemljama ne otvaraju prije 15. lipnja

Grlić Radman je, međutim, napomenuo da ni sada hrvatska granica nije potpuno zatvorena za crnogorske državljane, ali se moraju poštovati određeni propisi.

Ostavština hrvatskog predsjedanja

Hrvatska do kraja mjeseca predsjeda EU-om pa je Grlić Radman posjetom Crnoj Gori želio naglasiti koliku važnost službeni Zagreb pridaje proširenju Unije.

Rekao je da mu je bilo “iznimno važno” da nakon otpuštanja mjera zbog pandemije među prvim državama posjeti upravo Crnu Goru.

“Obje naše zemlje uspješno su se nosile s pandemijom. Ova kriza pokazala je da imamo snage, znanja i sposobnosti nositi se s ovakvim izazovima. Ono što posebno želim naglasiti jest da je i ovim teškim vremenima došla do izražaja komunikacija, solidarnost, suradnja i međusobna pomoć”, rekao je Grlić Radman, koji se još u Podgorici susreo i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem i predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem.

“Ja sam i danas u svim razgovorima jasno potvrdio potporu Republike Hrvatske europskom putu Crne Gore i daljnjem napretku u pristupnim pregovorima. Ponovio sam i našu spremnost za nastavak pružanja konkretne tehničke pomoć u prenošenju naših iskustva i znanja iz pristupnog procesa”, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je cilj Hrvatske za predsjedanja Vijećem EU bio reafirmirati politiku proširenja, u čemu se, kako vjeruje, i uspjelo.

“Vijeće je potvrdilo novu metodologiju pristupnih pregovora koju je Europska komisija objavila u veljači, čime je deblokiran proces proširenja. U ožujku je konačno donesena politička odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, a održavanjem Zagrebačkog samita poslana je snažna politička poruka državama jugoistočne Europe i njihovim europskim i reformskim naporima”, ustvrdio je i kazao kako će to biti svojevrsna politička ostavština hrvatskog predsjedanja.

Darmanović se s time složio i kazao da “Podgorica ne zaboravlja dosljednost i angažman Hrvatske u jačanju europske perspektive i stvaranju novog zamaha u integracijskom procesu”.

Dodao je i da Crna Gora i Hrvatska imaju sadržajne i prijateljske odnose, te da odlično surađuju u okviru niza regionalnih inicijativa, ali i u okviru NATO-a,

S hrvatskom manjinom i gospodarstvenicima

Tokom dvodnevna posjeta Crnoj Gori, ministar Grlić Radman susreo se i s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, te nadbiskupom barskim i trenutnim upraviteljem Kotorske biskupije mons. Rrokom Gjonlleshajem.

“Naša je obveza skrbiti o pripadnicima našeg naroda i zalagati se za potpuno ispunjenje njihovih prava i zaštitu nacionalnog i vjerskog identiteta”, rekao je Grlić Radman iskazavši posebno zadovoljstvo susretom s gospodarstvenicima koji predstavljaju hrvatske tvrtke u Crnoj Gori, s kojima je razgovarao o mogućnostima daljnjeg jačanja gospodarske suradnje, dok trgovinska razmjena pokazuje uzlazni trend.

Komentari