Zabrana prihvata gostiju iz rizičnih područja posvađala je Njemačku

Pixabay

U Saveznoj Republici Njemačkoj razvila se žučna rasprava zbog zabrane prihvata gostiju koji dolaze iz pokrajina unutar zemlje označenih kao rizične zone po broju zaraženih covidom-19.

“Mislim da se nije previše promislilo o toj mjeri, moramo još jednom razmisliti o tomu kako riješiti ovaj problem”, rekao je Burkhard Jung, gradonačelnik Leipziga i predsjednik Saveza njemačkih gradova.

Michael Mueller, gradonačelnik Berlina, grada koji je smatra jednim od tzv. hotspotova po broju novozaraženih koronavirusom, najavio je da će zabranu ugošćenja ljudi iz rizičnih područja tematizirati na sastanku kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina u srijedu.

“Zabrana ugošćenja nema nikakva smisla ako se uzme u obzir činjenica da dnevno stotine tisuća stanovnika iz Brandenburga odlazi na posao u Berlin te se iste večeri vraćaju kućama”, rekao je Mueller za javni servis ZDF.



Savezne pokrajine prošlog tjedna zabranile su hotelima prihvat gostiju koji dolaze iz njemačkih područja s oznakom rizične zone po broju zaraženih.

Zabrana se može izbjeći u slučaju negativnog testa na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Međutim, ta se mjera ne primjenjuje u svim pokrajinama, ali na snazi je u Bavarskoj, jednoj od turističkih najatraktivnijih njemačkih regija.

U međuvremenu, četiri od pet najveća grada u Njemačkoj – Berlin, Koeln, Muenchen i Frankfurt označeni su kao rizične zone. Rizičnima se označuju općine i gradovi u kojima je broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od tjedan dana premašio broj 50.

Njemačka udruga hotelijera i ugostitelja polazi od niza tužbi protiv ove mjere. Direktorica ove udruge Ingrid Hatges naglasila je da su već pripremljene tužbe “na putu prema sudovima”.

Savezna pokrajina Brandenburg, koja okružuje Berlin i njezin turistički prihod ovisi o gostima iz metropole, najavila je konkretnu tužbu protiv mjere zabrane smještaja u hotelima i pansionima.

“Potpuno je besmislena mjere koja dopušta slavlja preko dana, primjerice svadbe, a brani ostanak u hotelu preko noći”, rekao je direktor Udruga ugostitelja i hotelijera Brandenburga Olaf Luecke.

Ugostitelji su upozorili i na problematiku preuzimanja troškova u slučaju otkazivanja putovanja zbog nove mjere. U većini njemačkih saveznih pokrajina su trenutno jesenski školski praznici.

Komentari