ZABORAVLJENA ZEMLJA NA ISTOKU EUROPE NIJE PROGLASILA IZOLACIJU Njih pandemija ne brine: Nas čuva dragi Bog

Twitter

Najizoliranija zemlje Europe, Bjelorusija Aleksandra Lukašenka, jedina od svih koje je zahvatila pandemija koronavirusa nije proglasila izolaciju.

Ta zaboravljena zemlja na istoku Europe, koja kao da je zapela u procijepu tektonskih političko-ideoloških promjena u posljednjih 30, 35 godina, živi u ovo vrijeme korone po posebnom ustaljenom lukašenkovskom režimu i pravilima.

Bjelorusija je zapravo zatvorena izvana – njezini su susjedi pozatvarali granice, ograničili ulazak i izlazak, ukinuli željezničke i avionske veze, a sve je to izazvalo podsmješljive reakcije vječnog bjeloruskog Batka (Oca) koji je na vlasti od 1994. godine. Treba prati ruke i održavati osobnu higijenu, kaže Lukašenko i poučava Bjeloruse da on sada pere ruke puno više puta nego prije, pa savjetuje to i njima.

Covid-19 je tek usputna uobičajena sezonska bolest, kažu u Minsku. Za Lukašenka Bog čuva Bjelorusiju od Covida-19 jer je “zemlja najviše nastradala u Drugom svjetskom ratu”. Od koronavirusa su, kaže Batko, gori panika i psihoza straha koju u prvom redu treba suzbijati, rekao je u jednom nedavnom TV istupu. On čak kaže da korona nije virus, nego psihoza, a onda se zbog psihoze razbuktavaju razne bolesti. Stoga je svom KGB-u naredio da istraže i obračunaju se s onima koji siju paniku i plasiraju “fake news”.


Nogometno prvenstvo traje

A da KGB nije neefikasan te da sluša svog šefa, govori i podatak da je nedavno uhićen Sergej Sacuk, poznati bjeloruski bloger i istraživački novinar. Aleksandar Lukašenko podredio je koronu sebi i svojoj nedodirljivoj vlasti, a hokejski Kup predsjednika igra se kao da ničega nema, osim što nekako publike ima manje, iako nema zabrane okupljanja. Jest Kup predsjednika, svaka čast, ali bolje to odgledati na televiziji, misle ipak njegovi podanici.

Nogometno prvenstvo traje, i to je zasad jedino koje se u Europi nesmetano igra. Mnoge TV postaje u nedostatku drugog emitiraju utakmice tamošnjeg prvenstva koje je, iskreno, na razini vinkovačkog podsaveza. Ali daj što daš, za sve izmučene reprizama. Škole rade, ali od 30. ožujka ide se na školske praznike, po redu, a počinje i tradicionalni Praznik šume kada se obavlja pošumljavanje na kojem obično sudjeluje oko 50 tisuća ljudi. I ove godine predviđaju toliko sudionika.

Ministarstvo zdravstva nema redovite sastanke niti obavještava javnost jer, kako je objašnjeno, to samo stvara paniku i unosi nepotrebni nemir. Kako kažu, objavljivanje podataka o samoizolaciji ili karanteni te bolesnima je “zadiranje u privatnost” i narušava “ljudska prava”.

Sjetili su se u Lukašenkovu carstvu, gdje postoje politički zatvorenici, prava privatnosti! A na televiziji savjetuju da se ne ograniči druženje, ali ipak na distanci jer, objašnjavaju, “hormoni sreće i radosti pojačavaju imunitet”.

Zaraženih ima

Prema najnovijim službenim podacima, zaraženih ima više od 100, podaci o smrtnim slučajevima nisu objavljeni, odnosno kažu da ih nema, a testirano je oko 24 tisuće ljudi. Bjeloruska televizija i dalje počinje svoj dnevnik s aktivnostima predsjednika Lukašenka i svim što je u vezi s njim, poput toga da je dao ukaz da se pojača proizvodnja maski i respiratora te da se mlađi pobrinu za starije, dok se o koroni i svim opasnostima te pošasti govori u posljednjem dijelu dnevnika, “Iz svijeta”, gdje se ističe teško stanje u kojem se nalaze Europa i općenito svijet.

Poznati bjeloruski književnik Viktor Martinovič za BBC je rekao kako u bjeloruskim medijima “nema korone kao što nema ni oporbe”. Bukne li epidemija kakva je u Europi, boji se čak da će to zatajiti. Bitan je jak predsjednik koji se poput oca natkrilio nad krizom.

I dok čak u Kremlju razmišljaju o otkazivanju vojne parade na Crvenom trgu u povodu 75. godišnjice završetka Drugoga svjetskog rata, Lukašenko ne vidi razlog za to, nego nastavlja s pripremama za paradu u Minsku i najavljuje svoj odlazak na moskovsku paradu, piše Jutarnji list.

Komentari