Zabilježene neočekivane poteškoće u prvim danima uporabe cjepiva; SAD koristi zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi ‘ublažio kritičko ograničenje opskrbe’

Ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U prvim danima uporabe cjepiva Pfizera zabilježene su neočekivane poteškoće, uključujući doze cjepiva koje su se čuvale na prekomjerno niskim temperaturama i potencijalne izazove tvrtke Pfizer u proizvodnji cjepiva, rekli su u srijedu američki dužnosnici. 

Najmanje dvije posudice s dozama cjepiva protiv covida-19, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 Celzijevih stupnjeva, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

Cjepivo Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko -70 Celzijevih stupnjeva.

Dužnosnici istražuju predstavlja li skladištenje cjepiva na prekomjerno niskim temperaturama rizik za sigurnost i učinkovitost cjepiva, dodao je Perna.



Pfizer je također izvijestio o problemima u proizvodnji cjepiva, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

“Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi (cjepiva) za Amerikance”, istaknuo je Azar.

Koristi se zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se ublažili nedostatci u opskrbi

Pfizer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te tvrtke, Albert Bourla, ranije ovog tjedna za CNBC rekao da je tvrtka pozvala američku administraciju da iskoristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila “kritična ograničenja opskrbe”, osobito nekih komponenti. Nije naveo više detalja.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, rekao je za Reuters prošli tjedan da je prvotni cilj proizvodnje 100 milijuna doza cjepiva u 2020. prepolovljen ranije ove godine, djelomice zbog poteškoća s opskrbom sirovinama. Dodao je da je problem u međuvremenu riješen i da se nastavlja proizvodnja velike količine cjepiva.

Zdravstveni djelatnik na Aljaski imao je ozbiljnu alergijsku reakciju nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom, objavio je u srijedu New York Times, pozivajući se na tri izvora koja su upoznata sa zdravstvenim stanjem tog djelatnika.

Imao je alergijsku reakciju u utorak, a stanje mu se stabiliziralo nakon hospitalizacije, piše New York Times. Nije poznato je li ranije već imao alergijske reakcije.

Komentari