Za ulazak u Austriju traže se tri doze, Francuska zabranila velike proslave

Ilustracija

Austrija je zbog omikron varijante koronavirusa odlučila pooštriti uvjete na granicama, a Francuska je objavila da će smanjiti vrijeme između druge i treće doze cjepiva protiv koronavirusa na četiri mjeseca kao i da će dokaz o cijepljenju biti nužan za ulazak na određena mjesta, u vrijeme kada omikron varijanta postaje dominantna.

Za ulazak u Austriju, traže se tri doze

Od ponedjeljka će samo cijepljeni s tri doze i oni koji su preboljeli COVID-19 moći slobodno ući u Austriju. Ova stroža pravila su veliki izazov, posebno za one koji za božićne blagdane putuju u inozemstvo. No one su posebno potrebne u ovom razdoblju u kojem se Austrija bori protiv širenja omikrona, rekao je u petak ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein.

Oni koji nisu primili treću dozu cjepiva moraju na granici pokazati PCR test ili ići u karantenu nakon dolaska. Izolacija će završavati nakon PCR testiranja i negativnog testa. To se ne odnosi na trudnice i one koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga, što se mora dokazati medicinskom potvrdom. Posebna pravila donesena su za djecu. Djeca školske dobi smiju ući u državu s dokazima o dovoljnom testiranju, što znači tri puta tjedno. Za mlađe od 12 godina ne vrijede te mjere.



Francuska zabranila velike javne zabave i dolazak putnika iz Britanije

Francuski premijer Jean Castex je rekao da će od siječnja vrijeme između druge i treće doze biti skraćeno s pet na četiri mjeseca. Dodao je kako će veće javne zabave i vatromet na Staru godinu biti zabranjeni i preporučio je da se ljudi, čak i cijepljeni, samostalno testiraju prije okupljanja na novogodišnjim zabavama.

Kako bi povećala pritisak na ljude da se cijepe, vlada će na početku sljedeće godine predstaviti nacrt zakona po kojemu će ljudi morati biti cijepljeni kako bi ušli u restorane ili koristili javni prijevoz na dugim relacijama. Prema trenutnim pravilima, nedavni negativni rezultat testiranja može služiti kao zdravstvena propusnica čak i bez cijepljenja.

– Ne možemo dozvoliti da odbijanje manjine Francuza da se cijepe utječe na život čitave zemlje, rekao je Castex u govoru emitiranom na televiziji. Naglasio je kako zbog brzog širenja omikron varijante u Britaniji od subote neće biti dozvoljena putovanja iz te zemlje u Francusku, osim ako su putnici Francuzi, imaju francuskog partnera ili stalno prebivalište u Francuskoj.

Komentari