Za baltičke zemlje bjeloruski predsjednik persona non grata

profimedia

Litva, Estonija i Latvija upisale su u ponedjeljak na crnu listu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka kao i 29 visokih dužnosnika njegovog režima optužujući ih za izbornu prijevaru i represiju prodemokratskih prosvjeda.

Baltičke zemlje, članice EU i NATO-a najavile su sankcije u sklopu koordiniranog napora podrške prosvjeda u susjednoj Bjelorusiji, koji ulaze u četvrti tjedan nakon spornih predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

“Šaljemo poruku da moramo učiniti više od objava, izjava, moramo poduzeti konkretne mjere”, rekao je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius.

Osim Lukašenka, na crnoj listi zabrane putovanja je i 29 dužnosnika izbornog provjerenstva, ministarstava i snaga reda.


Linkevicius je rekao da bi se uskoro popis nadopuniti.

Njegov estonski kolega Urmas Reinsalu je izjavio da baltičke zemlje pokazuju da se “ozbiljno bore protiv kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji”.

Europska unija također priprema zabrane ulaska i zaleđivanje imovine dvadesetak bjeloruskih dužnosnika, što treba potvrditi 27 članica EU.

Neke zapadne zemlje EU drže da bi sankcioniranje Aleksandra Lukašenka moglo pokvariti napore za uspostavu dijaloga između vlasti i oporbe i da bi to gurnulo bjeloruskog predsjednika u naručje Rusije.

Latvija i Litva graniče s Bjelorusijom, a u Litvi je u egzilu šefica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na sankcije nazivajući ih ishitrenim potezom, prenijela je agencija RIA.

Komentari