Xi poručio Kimu: Namjeravamo produbiti odnose sa Sjevernom Korejom i potaknuti razvoj socijalističkog cilja

U čestitki Kim Jong Unu u povodu obljetnice osnutka sjevernokorejske vladajuće stranke kineski predsjednik Xi Jinping istaknuo je da namjerava produbiti odnose s Pjongjangom, objavili su sjevernokorejski mediji u subotu.

“Namjera nam je uspješno obraniti, učvrstiti i razvijati kinesko-korejske odnose zajedno s korejskim drugovima i potaknuti dugotrajan i stabilan razvoj socijalističkog cilja dviju zemalja”, prenijela je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA Xijevu poruku.

U subotu se obilježava 75. obljetnica osnutka vladajuće Korejske radničke stranke i prema znakovima koje je uočila Južna Koreja održan je vojni mimohod no nema podataka o tome jesu li prvi put nakon 2018. bili pokazani sjevernokorejski balistički projektili dugog dometa.

Xi je rekao da je “jako zadovoljan” postignućima Sjeverne Koreje proteklih godina, prenijela je KCNA.



Nakon višegodišnjih hladnih odnosa tijekom kojih se Kina priključila Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u nametanju sankcija Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog oružja i programa balističkih projektila Xi i Kim sastali su se pet puta 2018. i 2019.

Sjevernokorejska diplomatska ofenziva uključuje Kimove susrete s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Premda Sjeverna Koreja kaže da nema potvrđenih slučajeva koronavirusa, strogo zatvaranje granica i druge mjere u svrhu sprečavanja epidemije dodatno su opteretile gospodarstvo koje se ionako uvelike oslanja na trgovinu s Kinom.

Komentari