WHO UPOZORAVA NA DRUGI VAL ‘Ponaša se kao španjolska gripa, mogli bi umrijeti milijuni ljudi’

cfr

U jeku otvaranja državnih granica diljem svijeta, Ranieri Guerra iz WHO-a rekao je za RAI TV da se koronavirus ponaša “točno onako kao španjolska gripa“ 1918.

Do sada se aktualna pandemija Covida-19 ponašala uglavnom onako kako su na početku ove svjetske zdravstvene krize predvidjeli stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izjavio je pomoćnik generalnog direktora WHO-a Ranieri Guerra za talijansku javnu televiziju.

CNN prenosi dramatičnu poruku talijanskog stručnjaka:

“Riječ je o sličnostima sa španjolskom gripom, koja se ponašala točno kao Covid-19; oslabila je tijekom ljeta do listopada, da bi u drugom valu dovela do 50 milijuna mrtvih.“



WHO-ov istaknuti dužnosnik za međunarodne inicijative izjavu je dao u trenutku kad nekoliko zemalja u Europi, a posebno na drugim kontinentima, bilježi ponovni rast broja novozaraženih.

WHO je u nekoliko navrata posljednjih mjeseci apelirao na svjetske državnike, vodstva nacija, uopće na stanovništvo svijeta, da budu svjesni da je španjolska gripa, odmah nakon Prvog svjetskog rata, zarazila jednu trećinu svjetskog stanovništva. I tada je, i tijekom prvog vala i pred drugi val, veliku ulogu u širenju zaraze igralo nekoliko velikih okupljanja ljudi u nekoliko gradova diljem svijeta, prenosi N1.

Komentari