WHO je oformila neovisno tijelo koje će procijeniti kako su upravljali pandemijom koronavirus

Twitter

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je priopćila da je ustanovila neovisno tijelo koje će procijeniti rukovođenje pandemijom covida-19 te UN-ove agencije i odgovor vlada.

WHO se našao pod snažnim pritiskom SAD-a koji mu predbacuje pristranost u vođenju pandemije, a predsjednik Donald Trump je optužio WHO da je “marioneta u rukama Kine” i da je ta organizacija zanemarila rano upozorenje Tajvana o ozbilljnosti koronavirusa kao i da je zakasnila s proglašenjem pandemije.

TRUMP DONIO KONAČNU ODLUKU SAD i službeno istupio iz Svjetske zdravstvene organizacije



Bivša novozelandska premijerka Helen Clark i bivša liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf pristale su stati na čelo neovisnog povjerenstva i izabrati članove, kazao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“To nije uobičajeno izvješće u kojem samo označimo kvačice i potom ga odložimo na policu da skuplja prašinu. Ovome prilazimo vrlo ozbiljno”, kazao je Tedros govoreći o izvješću koje će se predati na godišnjem sastanku ministara zdravstva.

Tedros je podsjetio da su članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), njih 194 među kojima su Sjedinjene Države i Kina, usvojile sredinom svibnja rezoluciju o neovisnoj procjeni reakcije UN-ove agencije na pandemiju novog koronavirusa. Tekst je usvojen konsenzusom i predviđa što brže pokretanje nepristrane, neovisne i potpune procjene međunarodne akcije pokrenute zbog pandemije, kako bi se poboljšali svjetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

WHO: Epidemija ubrzava, još nismo dosegnuli vrhunac pandemije

Od pojave novog koronavirusa SARS-CoV-2 krajem prošle godine u Kini, u svijetu je do sada zaraženo preko 12 milijuna ljudi, a 548.429 je umrlo.

Komentari