WHO: Dokaz o cijepljenju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja

cfr

Neovisni stručnjaci Izvanrednog odbora Svjetske zdravstvene organizacije – WHO, u priopćenju objavljenu nakon susreta prošli četvrtak, pozvali su se na ograničene dokaze o tome smanjuje li cijepljenje protiv covida-19 širenje zaraze, kao i na ‘nejednakost u svjetskoj distribuciji cjepiva’, prenosi agencija Reuters.

Odbor je stoga preporučio da države uzmu obzir da dokaz o cijepljenju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja.

Do sličnog zaključka prošli su tjedan stigli veleposlanici država članica EU-a.

U dogovorenom zajedničkom stajalištu, koje će biti temelj za pregovore s Europskim parlamentom, potvrde o cijepljenju ne mogu biti uvjet za slobodno kretanje, čime se naglašava načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu cijepljene.



Europski parlament trebao bi dogovoriti svoje stajalište tijekom ovoga mjeseca, nakon čega će moći započeti razgovore s Vijećem EU-a. Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja lipnja.

Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv.covid-putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o cijepljenju, o negativnom testu ili preboljenom virusu.

Komentari