WHO DAO DOZVOLU Počela testiranja dva potencijalna cjepiva protiv koronavirusa

Australski su znanstvenici započeli laboratorijska testiranja dva potencijalna cjepiva protiv koronavirusa. Riječ je o cjepivima koja su razvili Sveučilište Oxford i američka biotehnološka kompanija Inovio Pharmaceutical, a zeleno svjetlo za njihovo testiranje dala je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Australska organizacija za zajedničko znanstveno i industrijsko istraživanje (CSIRO) ističe kako će testiranja dva potencijalna cjepiva, koja su upravo počela, biti prvo sveobuhvatno pretkliničko ispitivanje cjepiva na životinjskim modelima.

Tako će australski znanstvenici testirati cjepiva na feretkama ili afričkim tvorovima koje neki ljudi drže kao kućne ljubimce. Ovi mali sisavci izabrani su za testiranje jer na novi koronavirus SARS-CoV-2 reagiraju na sličan način kao ljudi.

Test na ljudima

Očekuje se da će testiranje trajati tri mjeseca, a provest će se u Australskom laboratoriju za zdravlje životinja u Geelongu u sklopu partnerstva s globalnom organizacijom CEPI (koalicija za inovativna rješenja za pandemije).Nakon toga Australska nacionalna znanstvena agencija procijenit će djeluju li cjepiva i jesu li sigurna za testiranje na ljudima.

“Obično je potrebno oko jedne do dvije godine da se dođe do ove točke, a mi smo zapravo skratili to na razdoblje od nekoliko mjeseci”, rekao je za BBC dr. Rob Grenfell iz CSIRO-a.

Dobrovoljci na Oxfordu

Istodobno s pretkliničkim istraživanjima u Australiji, oxfordski su znanstvenici počeli regrutirati zdrave dobrovoljce u dobi između 18 i 55 godina. U testiranje na Oxfordu bit će uključeno 510 dobrovoljaca, a klinički pokus trebao bi početi za nekoliko tjedana. Oxfordski tim imao je izvanredno iskustvo brzog odgovora na cjepivo, poput epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014.

“Ovo je još veći izazov. Cjepiva se rade od nule i napreduju neviđenom brzinom. Predstojeći klinički pokus bit će presudan za procjenu izvodljivosti cijepljenja protiv Covid-19 i mogao bi dovesti do rane primjene”, izjavio je prof. Adrian Hill, direktor Instituta Jenner u Oxfordu gdje je cjepivo razvijeno, a prenosi Jutarnji list.

Komentari