Washington uvodi sankcije čelnicima Hong Konga, nova eskalacija sukoba s Pekingom

Twitter

Kina je u subotu osudila ponašanje Washingtona koji je dodatno zaoštrio stajalište prema Pekingu uvođenjem sankcija jedanaesterim hongkonškim dužnosnicima, među kojima i čelnici izvršne vlasti Carrie Lam, i radikalnih mjera uperenih protiv bisera kineske digitalne tehnologije TikToka i WeChata.

Washington je u petak objavio da blokira imovinu Lam, tajnika za sigurnost i za pravosuđe i načelnika policije, pod optužbom da žele ograničiti autonomiju tog teritorija te “slobodu govora i okupljanja” njegovih stanovnika.

“Sjedinjene Države podupiru narod Hong Konga i upotrijebit ćemo sva sredstva i ovlasti kako bismo sankcionirali one koji ograničavaju njegovu autonomiju”, rekao je ministar financija Steven Mnuchin.

Ured koji zastupa kinesku vladu u Hong Kongu, kojega je voditelj Luo Huining na popisu 11 sankcioniranih dužnosnika, osudio je u subotu sankcije nazivajući ih “barbarskim i primitivnim”.



“Razotkrile su se zle namjere američkih političara da pomognu neprijateljima Kine i potiču nered u Hong Kongu”, navodi se u priopćenju ureda. Luo Huining je pak izjavio da nema “ni novčića u inozemstvu”.

Hongkonška vlada je nazvala sankcije “sramotnim i prijezira vrijednim”. Vladin glasnogovornik je ocijenio da se Washington koristi “Hong Kongom kao pijunom u svom nastojanju da stvori probleme u vezama Kine i SAD-a”.

Hongkonški tajnik za trgovinu Edward Yau rekao je nešto ranije da su sankcije “primitivne, nerazmjerne i nerazumne”, upozorivši da će se “bude li SAD jednostrano izvodio ovakve akcije to na kraju odraziti na američke tvrtke”.

Taj zakon uveden nakon višemjesečnih prosvjeda u 2019. kakvi nisu zapamćeni od 1997. kada je Hong Kong vraćen Kini, prodemokratski aktivisti nazivaju zakonskim instrumentom za gušenje svake kritike.

Komentari