Washington: Odbor za proračun Kongresa odobrio pomoć od 1,9 bilijuna dolara

Pixabay

Odbor za proračun američkog Zastupničkog doma odobrio je zakon kojim se osigurava pomoć od 1,9 bilijuna dolara u pandemiji koronavirusa, omogućivši da se jedan od najvažnijih prioriteta predsjednika Joea Bidena već tijekom tjedna nađe na glasanju u donjem domu parlamenta. 

Mjera je odobrena na odboru istodobno dok zemlja prelazi prag od 500.000 umrlih u pandemiji, u kojoj su milijuni ostali bez posla.

Zakon bi trebao stimulirati američko gospodarstvo i omogućiti realizaciju Bidenovih prijedloga da se osigura dodatno novca za cjepivo protiv Covida-19 i drugu medicinsku opremu.

“Moramo djelovati brzo kako bismo zaustavili ovu pandemiju i patnje milijuna ljudi”, kazala je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.



Po riječima čelnika senatske većine Chucka Schumera, zahvaljujući naporima u oba doma Kongresa zakon će moći biti odobren u oba doma i poslan predsjedniku na potpisivanje prije nego li 14. ožujka isteku savezne pogodnosti za nezaposlene.

Biden i njegovi demokrati žele da plan pomoći bude čim prije odobren kako bi se ubrzao novi krug izravne financijske pomoći američkim kućanstvima i proširile savezne pogodnosti za nezaposlene te osigurala pomoć saveznoj i lokalnim vladama.

Komentari