Washington bi Turskoj mogao poslati sustav Patriot, tvrdi Ankara

Sjedinjene Američke Države bi mogle Turskoj poslati raketni sustav Patriot nakon smrti turskih vojnika ubijenih tijekom ciljanih napada sirijskog režima na području Idliba, izjavio je u četvrtak turski ministar obrane Hulusi Akar.

“Postoji prijetnja zračnih raketnih napada na našu zemlju”, rekao je ministar na kanalu CNN Turk. “Turska bi mogla dobiti Patriot”, dodao je i isključio bilo kakvu podršku američkih vojnika na tlu.

Od početka veljače ukupno je 16 turskih vojnika ubijeno na području Idliba. Brojni sukobi Ankare i Damaska od početka veljače izazivaju sve jače napetosti između Turske, koja podržava pobunjeničke skupine u Idlibu, i Rusije koja vojno podržava sirijski režim.

“Turska se ne pokušava suprotstaviti Rusiji u vezi Sirije”, rekao je ministar za kanal CNN Turk.



Moskva je pozvala Ankaru da prestane podržavati teroriste na području Idliba, navelo je rusko ministarstvo obrane u četvrtak i dodalo da je vodilo napade na oružane skupine koje podržava Ankara.

Upozorivši na napade s turskih položaja u kojima su ranjena četvorica sirijskih vojnika, ruska vojska je u priopćenju pozvala “tursku stranu da prestane podržavati akcije terorističkih skupina i davati im oružje”.

Prema priopćenju, “terorističke skupine su vodile više velikih napada na sirijske položaje u područjima južno od Idliba.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron su u četvrtak u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izrazili zabrinutost “katastrofalnom humanitarnom situacijom” na području Idliba, objavio je ured njemačke kancelarke.

Kancelarka i francuski predsjednik izrazili su želju da se sastanu s predsjednikom Putinom i turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom kako bi pronašli političko rješenje krize, dodaje se u priopćenju.

Komentari