Wall Street ponovno porastao, čeka se objava važnog izvješća

Pixabay

Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi porasli treći dan zaredom jer je u američkom Kongresu postignut dogovor o privremenom povećanju državnog zaduživanja, čime je zasad izbjegnut rizik da vlada neće moći plaćati svoje financijske obveze.

Dow Jones porastao je 337 bodova ili 0.98 posto, na 34.754 boda, dok je S&P 500 ojačao 0.83 posto, na 4399 bodova, a Nasdaq indeks 1.05 posto, na 14.654 boda.

Rast tržišta zahvaljuje se dogovoru između demokratskih i republikanskih zastupnika u Kongresu o privremenom povećanju plafona državnog zaduživanja.

Taj plafon određen je na 28.400 milijardi dolara, a dogovoreno je da će se do prosinca povećati za 480 milijardi dolara.



Zasad izbjegnut kolaps saveznih financija

O tome se još treba glasati u Kongresu, no po svemu sudeći, zasad je izbjegnut kolaps saveznih financija.

“Tržište je poraslo zahvaljujući blagom pomaku Washingtona prema racionalnom rješenju koje omogućuje vlastima da mogu plaćati svoje račune, ispisati neke čekove”, kaže Kim Forrest, direktorica u tvrtki Bokeh Capital Partners.

U fokusu ulagača bilo je jučer i izvješće o nezaposlenosti u SAD-u. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna na 326.000, dok su analitičari očekivali pad na 345.000, što pokazuje da se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

“Ovi podaci podržali su očekivanja da bi sljedećih mjeseci zapošljavanje moglo znatno porasti, što je dobro za gospodarstvo”, kaže Brad Neuman, direktor u tvrtki Alger.

No kako se poboljšava situacija na tržištu rada i kako se inflacija kreće na povišenim razinama, očekuje se da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati poticaje gospodarstvu.

Danas službeno izvješće o zapošljavanju

Službeno cjelovito izvješće o zapošljavanju u SAD-u u rujnu bit će objavljeno danas i ono bi moglo dati jasniju sliku o tome kada će Fed početi smanjivati monetarne poticaje.

Analitičari u anketi Dow Jonesa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 500.000, nakon što je mjesec dana prije povećan za 235.000.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, u prosjeku 1.35 posto, a znatno su poskupjele i dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Alphabet i Tesla.

Te kompanije imaju golemu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udjel u burzovnim indeksima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.17 posto, na 7078 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1.85 posto, na 15.250 bodova, a pariški CAC 1.65 posto, na 6600 bodova.

I azijske burze u porastu

Na azijskim su burzama danas cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.4 posto, nakon što je jučer skočio oko 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1.7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle između 0.3 i 0.6 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu pale su, pak, između 0.1 i 0.3 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, što se zahvaljuje dogovoru demokratskih i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o privremenom povećanju plafona državnog zaduživanja.

Na burzi u Šangaju cijene su dionica porasle prvog dana trgovanja nakon praznika od gotovo tjedan dana, što se zahvaljuje podacima o jačanju aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u rujnu.

Posljednjih su mjeseci kineske burze bile pod pritiskom zbog uvođenja strože regulacije u nekoliko sektora, problema Evergrandea na tržištu nekretnina, ali i nedostatka električne struje u nekim regijama.

Ulagači oprezni

Unatoč današnjem rastu šangajske burze, ulagači su oprezni i ne žele previše riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u u rujnu.

Analitičari u anketi Dow Jonesa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 500.000, nakon što je mjesec dana prije povećan za 235.000.

No kako se poboljšava situacija na tržištu rada i kako se inflacija kreće na povišenim razinama, očekuje se da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati poticaje gospodarstvu.

“Moguće je da podaci budu slabiji od očekivanja, no trebao bi biti veliki podbačaj da bi se Fed predomislio. Očekujemo da će u studenome najaviti smanjivanje iznosa za kupnju državnih obveznica. Budu li podaci o zapošljavanju doista snažni, dolar bi mogao ojačati jer bi to značilo da bi Fed mogao reagirati odmah”, pišu analitičari CBA-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar stabilan, cijene nafte porasle

A dok se čeka izvješće o zapošljavanju, na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilno kreće blizu najviših razina u godinu dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94.22 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 94.24 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 111.40 na 111.80 jena.

Cijena eura kreće se, pak, oko 1.1555 dolara, kao i jučer u ovo doba.

A cijene su nafte porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0.70 posto, 82.55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 1 posto, na 79.05 dolara.

 

Komentari