Vulin: jedan državni prostor ‘srpski svet’, ostvarit ćemo bez ispaljenog metka

N1

Dugogodišnji aparatčik Aeksandra Vučića te aktualni ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin govorio je o “srpskom svetu” kojeg vidi kao jedan “politički i državni prostor”, koji se treba ostvariti “apsolutno mirno, bez ispaljenog metka”.

Gostujući na prorežimskoj televiziji Pink, Vulin je izjavio kako ne zna koliko će vremena za ujedinjenje svih Srba u jednu državu trajati, no da je preduvijet za kreiranje jedinstva „u političkom smislu“, okupljanje svih Srba i poštivanje odluka Beograda.

„Polako, pa neka traje koliko traje. Zašto ste toliko uvjereni da je stanje na Balkanu neporomjenljivo? Garantiramm samo jedno (to će se i dogoditi) bez ijedne teške riječi“, ocijenio je Vulin.

Dodao je i kako nikome u regiji nije smetalo kada su „Srbi bežali iz Krajine ili kada su se povlačili sa Kosova“, a da im sada smeta kada se kaže da Srbi iz susjednih država trebaju blisko surađivati.



Na komentar novinarke kako Europska unija, čijem članstvu Srbija teži, ne gleda blagonaklono na poruke o „srpskom svetu“, Vulin je rekao kako sadašnja vlast teži jakoj i razvijenoj Srbiji te da većina građana podržava članstvo u EU, a da se njegova osobna uverenja neće odraziti na funkciju koju obavlja.

„Srbi su živeli zajedno pod Osmanskim carstvom, u Austrougorskoj neko vreme zajedno, nekoliko godina u Trećem rajhu svi zajedno, smatram da (Srbi) trebaju da žive u svojim granicama“, izjavio je.

Prema njegovim riječima, vladajuća Srpska napredna stranka je jedina koja ima „nesporni politički autoritet“ za sve Srbe, gdje god oni žive, javlja N1.

Komentari